aldatma- aldatılma

Çiftlerin en sık yaşadığı problemlerden birinin aldatma olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Her şey yolunda gibi gözükürken ortaya çıkan bu fırtınalı durum partnerleri birbirinden uzaklaştırma, sevgi, saygı ve güven ile ilgili birçok probleme yol açma gibi etkilere sahip olabiliyor. Aldatma- aldatılma durumunu, bireylerde yol açtığı etkiyi hep birlikte anlamaya çalışalım.

Yapılan araştırmalar her bireyin aldatma eğilimi olduğunu gösteriyor. Peki insanlar neden aldatmaya ihtiyaç duyuyor? Bu sorunun cevabı ilişkinin biçimine, partnerler arası iletişime, partnerlerin kişilik ve ilişkisel özelliklerine göre değişebiliyor.

Hiçbir ilişki sonlanmak üzere başlamaz, sert ve keskin bir bitişi de hakketmez. İlişki başlangıcında ilişkideki iki taraf da sözsüz bir sadakat anlaşması ile ilişkiye başlamış olur. Sevgi, aşk ve coşulu hislerle başlayan birliktelikler aynı hislerle devam edemeyebilir. Bu sadakat sözü bozulduğunda aldatma- aldatılma gerçekleşmiş olur.

Aldatma fiziksel olmak zorunda mıdır?

Aldatma yalnızca cinsellikle sınırlandırılamaz. Fiziksel veya duygusal olabilir. Fiziksel aldatma; mevcut ilişki dışındaki bir kişiyle yaşanan fiziksel yakınlık olarak tanımlanır. Duygusal aldatma; mevcut ilişki dışındaki bir kişiyle duygusal olarak yakınlaşmaktır.

Duygusal kaynaklar olarak bilinen zaman, sevgi ve ilginin başkasıyla paylaşılmasıdır. İlişkilerdeki aldatma niteliğinin duygusal ya da fiziksel önceliği değişmektedir. Kimi birlikteliklerde cinsellik olmadan yaşanan her aldatma kabul görebilirken kimilerinde ise duygusal aldatmanın önemi daha büyük olabilmektedir.

Aldatma; ilişkisel sorunların gerçek hayata yansıma biçimidir. Partnerlerin karşılanmayan ihtiyaçlarını tatmin arayışı sonucunda gerçekleşebilir.

Aldatma ve aldatılma sonrası ilişkiyi kurtarmak mümkün mü?

  • İlişkideki iki tarafın da ilişkiyi onarmakla ilgili bir isteği ve motivasyonu söz konusuysa ilişki kurtarılabilir.
  • İlişki onarım sürecinde aldatmayı tetikleyen sebepleri belirlemek, ilişkiyi yeniden biçimlendirmek, partnerlerin ilişkisel beklentilerini birbiriyle paylaşmaları yeniden kurulmaya çalışılan ilişkinin sağlam temelli olmasını sağlayacaktır.

Aldatma ile birlikte bireyler nasıl davranmaları gerektiğini bilemedikleri bir döneme geçiş yaparlar. Bu süreçte genellikle şok, panik, öfke gibi şiddetli durumlar yaşandığından taraflar birbirlerine çok da doğru olmayan bir biçimde davranabilirler.

Bu kriz durumunu doğru yönetebilmek adına bir çift ve aile terapistinden yardım almak ilişkide geri dönülemez yanlışlar yapılmasını engelleyecektir.

Terapi sürecinde kişilerin birbirleriyle ilgili aldatma sonrası oluşan öfke, nefret, hayal kırıklığı, ümitsizlik gibi olumsuz duyguların sağlıklı ifade edilmesi için zemin oluşturulur.

Terapi odasında, uzman bir psikolog veya psikoterapist eşliğinde bu konuları konuşmak sağlıklı bir ayrılık ya da birliktelik sürecinin devamı için çiftlerin profesyonel yardım alması önerilmektedir.

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal