Size nasıl yardımcı olabilirim?
  • Çalışma Saatleri : 09:00 - 21:00

Aşk Sürebilir mi? Aşk Hakkında Notlar

aşk

Romantik aşk çoğu zaman büyüleyici ve ihlalcidir; hayatınızın tüm alanlarını ele geçirebilir. Bunun yanında heyecan, canlılık , mutluluk ve hayatta olma hisslerini doğrudan etkiler. Peki ne oluyor da şimdiki aşklar kısa sürüyor, zamanla sönüyor, devam ettirmesi zor oluyor ya da hiç bulunamıyor?

Romantik Aşk Nedir?

Duyguları harekete geçiren, ideallerle olan ilişkiyi güçlendiren, bir başkası ile ilişkilenmeyi gereklilik haline getiren özel bir duygudurumdur. Romans anlam arayışının bir parçasıdır. Hayatın değerli ve yaşamaya değer olduğunu bize hatırlatır. Sevgi ve arzunun eşzamanlılığıyla mümkündür.

Aşk Nasıl Mümkün?

Aşk ancak kendimizi ondan korumaya çalışmayı bırakırsak var olabiliyor. Çoğu zaman romantik alanı sürdürememe sebebimiz kendimizi ondan korumaya çalışırken ortaya çıkan yıkıcı ve yıpratıcı çabalarımız oluyor.

Neden Hem Bağlanmak Hem Bağımsız Olmak İstiyoruz?

İnsan olmanın temel çatışmasına hoşgeldiniz! Bir yandan sevgi, bağlanma, şevkat, düzen, istikrar ile güvende hissetmeye diğer yandan  sınırlarımızın ucuna kadar gitmeye, merak etmeye, bilinmezliğe, heyecana arzu duyarız. Emin olduğumuz, güvendiğimiz kişiler, yerler bizi rahat hissettirirken, heyecan, tutkunun canlılığına da ihtiyaç duyarız.

Birbiri İçin Bilinebilir Olmak Aşkı Nasıl Etkiler?

Birlikte olan iki kişinin bilinirliği birbirlerine olan açıklığı ile mümkündür. Olduğu gibi olabilmek iki kişi de aynı tutumdaysa olasıdır. Duygusal dünyaların birbirine açılması bu şeffaflığı sağlayacaktır. Bu durum aynı zamanda kırılganlık olasılığını da artırır. Kırılganlığın artması ihtimali tehlikeyi ve heyecanı beraberinde getirir. Duygusal yakınlık, şeffaflık arttıkça, aşkın ve sevginin süresi de artacaktır.

Hep Aynı Seviyede Sürer mi?

İnsanlığın yapısında değişim ve devinim vardır. Değişimin sürekliliğinde duygunun aynı kalması ihtimali de ortadan kalkmış oluyor. Bizle birlikte duygumuz da değişir. Romantik aşk da tıpkı insanlık gibi doğası gereği istikrarsızdır.

 

Romantik aşkın tutarsızlığı ile yaşayabilmek, bunun heyecanını aynı ilişlide tutabilmek ya da yeniden kazanabilmek deneyimlerimizi kontrol etme çabalarımıza engel olabilmekten geçiyor. Kendiliğindenliğe karşı konulmadığında aşk sizi yalnız bırakmayacaktır.

Uzman Psikolog Sena Soysal

İstanbul Ataşehir Psikolog

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal