Size nasıl yardımcı olabilirim?
  • Çalışma Saatleri : 09:00 - 21:00

Cinsellikte Utanç ile Başa Çıkma

cinsellikte utanç

Cinsellik ve utanç ülkemiz gibi geleneksel toplumlarda hep yan yana duyduğumuz iki kelime. Seks bir tabu olarak görülüyor ve üzerine konuşuyor olamak “ayıp” olarak adlandırılıyor. Üzerine konuşulması, düşünülmesi yasaklı olan bir konuda çok rahat, huzurlu ve güvenli hissetmek çok da mümkün olmuyor. Ve cinsellikte utanç bir gelenek olarak kuşaktan kuşağa miras kalıyor.

Seks iki kişinin birbirine en çok yaklaştığı anlardan oluşur. Partnerlerin cinsellikle ilgili birbirleriyle paylaşımda bulunmamaları demek cinsellikle ilgili bir sorun yaşandığında da bunun paylaşılmaması olarak sürebiliyor ve çiftin seks hayatı sekteye uğrayabiliyor. Aynı zamanda seks paylaşımının az olması çiftin cinsellikte hoşlandığı şeylerin de az bilinir olmasına sebep olabiliyor.

Cinsellikte utanç ve çekinme karşıdakinin kişiyi yargılaması korkusuyla pekişiyor. Arzular, fanteziler, sevilen durumlarla, kelimelerle ilgili konuşma fikri beraberinde utanma hissini getiriyor ve kişi bunları partneriyle paylaşmak yerine susarak mesafelenmeyi seçiyor ve böylece cinsel çekingenlik ortaya çıkıyor.

Cinsellikte Utanç ile Nasıl Başa Çıkılır?

Kendinizi ve partnerinizi tanıyın!

Bireysel olarak nelerden keyif aldığınızı biliyor olmak cinselliğin çok önemli bir parçasıdır. Bedensel, zihinsel ve duygusal olarak keyif aldığınız şeylerin farkında olmak kendinizi daha iyi tanımanızı sağlayacak. Aynı şekilde partnerinizle ilgili de aynı konularda fikir sahibi olmalısınız ki paylaşımsal bir birliktelik ve cinsellik sürdürebilesiniz.

Cinsellikle ilgili konuşun!

Cinsel birliktelikte her iki tarafın da kendi özelliklerini partneriyle paylaşmada cömert olması çok önemli. Deneme yanılma yöntemi kadar cinsellikle ilgili konuşabilir olmak da çift için keyifli cinselliğe ulaşmada yol gösterici olacaktır.

Tabularınızdan kurtulun!

Cinsel mitler cinsellikte utanç durumunu en çok besleyen etkenlerdir. Kişilerin daha önce duyduğu gerçek dışı her şey bir çekingenlik ve anksiyete yaratabilir. İlk gece öyküleri, penis veya vajinayla ilgili hikayeler, seks süresine dair gerçek dışı anlatıları yatak odasının dışında bırakabilmek ve partnerinizle kendi aranızda herkes gibi olmak zorunda olmayan bir seks hayatı inşa etmek  gerekir. Cinsellikte “normal” olan şey çiftler arasında değişkenlik gösterir.

Bedeninizi serbest bırakın, rahatlayın!

Seks sırasında bedensel olarak gergin olmak büyük bir engeldir. Gerginliğinizi azaltacak ılık bir duş, nefes ve gevşeme egzersizleri veya masaj hem fiziksel hem de psikolojik olarak rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

Sekste zaman sınırınız olmadığını hatırlayın!

Cinsellik öğrenilen bir davranıştır ve pratik yaptıkça gelişebilen bir alandır. Bunu bir görev olarak görmekten çok keyif alabileceğiniz bir alan olarak düşünmek üzerinizdeki stresi azaltarak utangaçlık hissini de yok etmede yardımcı olacaktır. Bunun için tanımlanmış bir zaman dilimi yoktur. Partnerler kendi zaman akışlarında bu süreci tamamlayacaklardır.

Akışına bırakmayı öğrenin!

Seks düşünmekten çok hissetmeye odaklı bir eylemdir. Cinsel birliktelik sırasında sonraki aşamaları planlamak yerine, paylaşılan anda kalıp akışta birlikteliği sürdürebilmek gerekir.

 

 

 

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal