değişim

Hayatımızın hızını takip etmekte zorlanıyoruz çoğu zaman. Yaşadıklarımızı yakalamak güçleşiyor. Neyi, nasıl, ne zaman, hangi hızda deneyimlediğimiz farkındalığımızın dışında ilerliyor sanki. Herbir farklılık değişim aracılığıyla meydana geliyor. Değişim nedir sorgulamasıyla başlayan düşünme yolculuğunun kişinin kendisine sorduğu neden değişemiyorum sorusuyla devam eder çoğu zaman.

Nedir bu farklılaşma?

“Bir organizma, nesne ya da olayda, bir durumdan farklı bir duruma doğru görülen veya algılanan bir farklılaşma süreci” olarak tanımlanır. Belirli bir zaman gerektirir çünkü kişinin eski olanı bırakıp yeni olana doğru yol alması bir süreçtir. Değişimin en büyük kanıtı kişinin bunu hissediyor oluşudur.

Terry Neil’ın “Değişim ancak içeriden açılabilen bir kapıdır.” sözü kavramın bireyle birebir ilişkili olduğunu vurgular. Temel olarak bir uyumlanma süreci olarak düşünülebilir. Çevreye, zamana, yeniliğe, güncelliğe ve kendiliğe uyumlanma…

Değişim Direnci Neden Oluşur?

Bu bireysel bir yolculuktur ve bireyin kişisel özellikleri süreci şekillendiren en önemli noktalardır. Kimi insanlar yeniliği ve değişimi rahatlıkla kucaklayabilirken kimileri için bu durum o kadar da kolay olmayabilir. Belirsizlikle eş anlamlı gibi görünür. Alışılmışın dışında, tanıdık olmayandır. Yenilikle karşılaşma; alışkanlıklarına sıkı sıkıya bağlı kişilerde stres yaratan, kaygılandıran bir alan hissi yaratabilir. Bu da kişinin yenilik, uyum ve değişime direnmesiyle sonuçlanabilir.

Değişimde aslolan kişinin isteğidir. İstek eyleme dönüştüğünde etkileri tam olarak görülmeye, hissedilmeye başlar.

Neden Değişmeliyim?

  • Değişim gelişimi de beraberinde getirir. Kendini anlama, daha iyi tanıma ve kişisel gelişim için bir şanstır.
  • Rutini kırarak özgürleşmenizi sağlar. Yeni deneyimlerle yepyeni bir dünyayı mümkün kılar.
  • Daha önce düşünmediğiniz gibi düşünmeye ve bakmaya başlarsınız. Çözüm yöntemleri yelpazenize yenilerini eklersiniz..

Nasıl Değişeceğim?

  • Hatlarınızı belirleyin! (Neyi, neden değiştirmek istediğinizi düşünün.)
  • Kendinize hedefler koyun! (Hedeflerinizi küçük ve yapılabilir parçalara bölün.)
  • Zaman yönetimi ve planlaması yapın! (Düzenli vakit ayırdığınızdan emin olun.)
  • Vazgeçmeyin! (Hedeften şaşmadan, sorumluluğu sürdürün.)

 

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal