Size nasıl yardımcı olabilirim?
  • Çalışma Saatleri : 09:00 - 21:00

İyi Anne Baba Olmak Diye Bir Şey Var mı?

iyi anne baba olmak

Çocuğun mutluluğu anne babadan istenen her şeyin yapılması olarak tanımlanıyor bugünlerde. İyi ebeveynlik çocuğun tüm isteklerinin olması demek mi? Çocuk istediği her şeyi elde ederek mutlu bir çocuk mu oluyor yoksa her zaman daha fazlasını isteyecek bir yetişkin olmanın güçlü temellerini mi alıyor?

İyi anne baba olmak kavramı sıkça kullanılıyor. Çocuklara ihtiyaçlarını belirlemeyi ve bunları yönetmeyi öğretmek yetişkin olduklarında kendilerini yönetmeyi bilen bireyler olmalarını sağlayacaktır. İstedikleri olmadığında ağlayan çocukların yetişkinlikte de karşılanmamış ihtiyaçlarla sağılan bireyler olmamalar için ebeveynler çocuklarına nasıl davranmalıdır onları konuşalım…

Çocuğunuzu tanıyın!

Her çocuğun yaş grubuna göre ihtiyaç ve davranışları değişiklik gösterebilir. Değişimleri fizyolojik ve psikolojik olarak daha iyi takip edebilmek için çocuğunuzun içinde bulunduğu dönemle ilgili araştırma yapmanız, okumanız, gerektiğinde uzman desteği almanız gerek!

Adil olun!

Çocukların özgürce kendini ifade edebildikleri paylaşımsal aile ortamlarında büyümesi çok önemlidir. Yoğun bir otorite ve kontrol baskısı çocuğa disiplin sağlamak yerine isyankar tutumlara neden olabilir. Ailedeki tüm üyelerin fikirlerinin önemsenmesi ve söz hakkının olması çocuğun kendini değerli hissetmesini sağlayacak en etkili uygulamalardan biridir.

Çocuğunuz ve siz aynı kişi değilsiniz!

Çocuklarınızın sizden bağımsız bir kişiliği olduğunu unutmayın! Onun adına konuşup “biz dili” kullanmaktan uzak durmaya çalışın. Unutmayın; ona bağımsız ve özgür bir birey olacağı alanın temelini atıyorsunuz!

Onu dinlediğinizi hissettirin!

Çocuğunuz sizinle iletişim kurarken onu gerçekten dinleyin! Yüzüne bakın, karşısında durun, hizasına inin… Anne babasının neyi nasıl söylediğini dikkatle takip ediyor olması dinlenildiğini ve anlaşıldığını hissetmesine yardımcı olacaktır.

Çocuğunuzla birlikte zaman geçirin!

Çalışan anne babaların tek hedefleri çocukları için mükemmel bir gelecek hazırlamakken bugünden uzaklaştıklarını fark etmeleri oldukça zordur. Oysa ki çocukluk dönemindeki anne baba paylaşımları çocuğun aitlik hissi geliştirebilmesi ve bir bütüne dahil olabilmesi için çok önemlidir. Çocuklarınızla vakit geçirin! Onları dinlemek, anlamak, duygularını paylaşmak için orada olduğunuzu hissettirin! Birlikte hoşlandığınız aktiviteler için vakit ayırın! Ve anne baba olarak çocuklarınızı hiçbir koşula bağlı olmaksızın sevdiğinizi hatırlatın!

“Yapabilirsin” demeyi unutmayın!

Çocukların görev ve sorumluluk duygularının gelişimi için onlara başarılı olabilecekleri bazı görevler tasarlamalısınız. Dağıttığı odasını, oyuncaklarını toplamak, markete gitmek gibi üstlenmekte zorlanmayacağı küçük sorumluluklarla çocuğu cesaretlendirmek özgüven  gelişimi için çok önemlidir.

Kendinize karşı şefkatli olun!

Anne babalar kendi ebeveynlik becerilerini sıkça sorgular ve olumsuzca eleştirirler. İyi anne- baba olmak diye bir kavram yoktur. Yeterince iyi ebeveynlik diye bir şey vardır. Her ebeveyn kendi tarzında bir annelik- babalık yöntemi geliştirir ve uygular. Ebeveyn olarak kendinizi nasıl gördüğünüz gerçekte var olan durumu büyük ölçüde etkiler.

Yukarıdaki adımları takip ederek nerelerde eksik, nerelerde fazla davranışlar sergilediğinizi tespit ederek kendiniz ve çocuğunuz için iyi anne babalık, sağlıklı ebeveynlik yöntemlerinizi oluşturabilirsiniz. Belki de iyi anne baba olmak sizin kendinize olan eleştirel yönünüzü törpüleyip akışta yaşamakla, kendiliğindenlik ile mümkün…

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal