Size nasıl yardımcı olabilirim?
  • Çalışma Saatleri : 09:00 - 21:00

Kahvaltı Kulübü- The Breakfast Club

kahvaltı kulübü

Kahvaltı Kulübü 1985 yapımı John Hughes‘ın yazıp yönettiği komedi-dram filmidir.

Kahvaltı Kulübü – The Breakfast Club Emilio Estevez, Anthony Michael Hall, Judd Nelson, Molly Ringwald ve Ally Sheedy yer alır. Hikaye aynı lisede okuyan ama birbirlerini tanımayan, farklı arkadaş ortamları olan 5 öğrencinin Cumartesi günü beraber cezaya kalmalarını ve bir günü birlikte geçirmelerini anlatıyor.

Cumartesi günü cezası öğrencilerin okulda geçirecekleri 9 saat içinde 1000 kelimelik bir makale ile kendilerinin nasıl biri olduğunu düşündüklerini ifade etmelerini kapsıyor.

Birlikte geçirdikleri zaman sayesinde farklılıklarına saygı duymaya ve bağlanmaya başlarlar. Ortak noktaları olan aile baskısı, okuldaki gruplaşmalar, öğretmenlerin tavırları onları birleştiren şeyler olarak filmde karşımıza çıkıyor.

Sonuç olarak Kahvaltı Kulübü Hughes’ın en unutulmaz filmi aynı zamanda tüm zamanların en mükemmel lise filmi olarak kabul edilmiştir.

The Brain – Brian (Anthony Michael Hall)

Ailesinin ondan sürekli başarılı olması konusunda beklentileri  olan bir karakter olarak filmde karşımıza çıkar. Son zamanlarda uğraştığı en büyük konu ise bir dersten başarısızlığa uğramış olmasıdır. Bu konu yüzünden intihara kalkıştığını filmin sonunda itiraf eder.

Gruptaki bilgi arayıcı, arabulucu, durultucu rollerini üstlenmiştir. Grubun en zekisidir. Tavsiye veren, önerilerde bulunan, analiz yapan bir karakter olarak karşımıza çıkar.

Grup içi barışı sağlamaya çalıştığı ve grubu sakinleştirmeye çalıştığı filmde sıkça görülür. Filmde Brain’ın fikirlerinin tüm grup tarafından kabul gördüğü gözlemlenebilir öyle ki grup filmin sonunda hepsinin adına tek bir essay yazmaya ve bu essayi de Brain’in yazmasına karar vermiştir.

Criminal – John Bender (Judd Nelson)

Filmde alt düzey sınıftan gelen, istismar edilmiş, sosyopat, sürekli cezalandırılan bir karakter olarak resmedilmiştir. Grupta bloklayıcı bir  rol üstlendiği görülmektedir. Saldırgan ve dikkat çekici tavırları film boyunca karşımıza sıkça çıkar. Kendini daima gruptan dışlanmış olarak görmektedir.

İletişim tarzının film süresince yargılayıcı, eleştirel, saldırgan olmasıyla dikkat çeker ve bu tavırları sebebiyle diğer üyelerle sık sık çatışmaya girdiği gözlemlenmektedir. Gruptaki yeri ise fikir veren, lider özellikler gösteren baskın karakter olmasıdır .

Athlete – Andrew (Emilio Estevez)

Nadiren disipline karşı gelen fakat sporcu olmanın getirdiği bu disiplini bazen kırmak isteyen ve bu sebeple de içsel çatışmalar yaşayan bir karakter olarak karşımıza çıkar. Film süresince sözlü iletişimi tercih ettiği görülmektedir. Bender ile girdiği çatışmalarla resmedilmiştir.

Bu çatışmaların sebebi Andrew’un da Bender gibi baskın bir karakter olmasıdır. Karakterdeki bu baskınlık sıklıkla grubun kontrolunü ele geçirme ve lider olma isteği davranışlarıyla filme aktarılmıştır.  Bender’dan farklı olarak gruptaki diğer üyelerin fikirlerini önemsmektedir.

Sporcu olmanın verdiği bir özellik olarak güçsüz görünmeye ve yenilmeye tahammülü olmadığı gözlemlenebilir.

Princess – Claire (Molly Ringwald)

Üst düzey sınıfa mensup bir karakter olarak karşımıza çıkar. Ceza almasının ve cumartesi gününü okulda geçirmesinin sebebi okulu kırıp alışverişe gitmesidir. Grup üyelerini cesaretlendiren ve onların fikirlerini alan bir karakter olarak görülmektedir.

Film boyunca karar vermeden önce tüm üyelerin fikirlerini araştırdığı ve kararları bu fikirleri önemseyerek vermeye çalıştığı gözlemlenebilir.

Üyeleri konuşmalara ve tartışmalara katılmaları için cesaretlendirmesi filmde öne çıkan diğer bir özelliğidir. Onaylanma ve kabul ihtiyacının filmde sıkça işlenmesi karakterin dikkat çeken yönlerinden biri olarak görülmektedir.

Basket Case – Allison (Ally Sheedy)

İçe kapanık, ihmal edilmiş, sapkın davranışları olan bir karakter olarak filmdeki yerini alır. Gruptaki sessiz üye rolünü üstlenmiştir. Filmin başlarında hiç konuşmadığı ve sadece beden hareketleri sergilediği gözlemlenebilir. Grupta katalizör görevi görmektedir.

Tuhaf davranışları, esprileri, pozitif düşünebilmesi bu etkinliği artırmaktadır. Grup içinde itaatkar ama etkilidir. Grubun dışında kalıp içine bakmayı tercih eder.

Liderlik Çatışması

Andrew ve Bender arasında liderlik çatışmaları filmde sıkça rastadığımız sahnelerle aktarılmıştır. Bu çatışmaların ana sebebi olarak ikisinin de kontrolü elde tutmak isteyen baskın karakterler olması durumu gösterilebilir.

Lider Özellikleri – Bender

Normalde alt seviye olan Bender cumartesi günü cezalarına sıkça çarptırıldığı için  burada üst bir seviyede görülmektedir çünkü diğerlerine göre cezalandırılma konusunda daha fazla tecrübeye ve bilgiye sahiptir. Bu yüzden de grubun lideri konumundadır.

Bu durumda Bender’ın liderliği “Informational power” kaynaklıdır.

Film boyunca cüretkar soruları ve davranışlarının diğerleri tarafından reddedilmediği ve   diğerlerini etkilediği görülmektedir. Brian bunu ilk olarak yerini ona vererek ve Bender montunu cıkarmadan kendisininkini cıkarmayarak göstermiştir. Film süresince grup kontrolünü elinde tutmaya çalıştığı görülmektedir.

Film farklı karakter özelliklerinin kesişebildiği noktaları yansıtmak açısından oldukça başarılıdır. Grup dinamiklerinin gözlemlenebilmesi açısından oldukça faydalı olmakla birlikte izlerken sıkılmayacağınız bir akıcılıkla ilerliyor.

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal