Size nasıl yardımcı olabilirim?
  • Çalışma Saatleri : 09:00 - 21:00

Korona(Corona) Virüsü ve Kitlesel Panik

Uzun süredir belki de ilk kez tüm dünyanın gündemi aynı. Başımızı nereye çevirsek, kulağımızı nereye uzatsak heryerde bu hastalıktan söz ediliyor. Çin’de başlayan yolculuğuna şimdilik 100’ü aşkın ülkeye uğrayarak devam eden korona 2 gün önce ülkemizde de konaklama kararıyla hayatımızın merkezine gelip kuruldu. Korona nedir, korona nasıl bulaşır, koronadan korunmak için neler yapılmalıdır gibi soruların peşinden giderken mental sağlığımızı ihmal ediyor olabilir miyiz?

Bilgi akış hızının ışıkla yarıştığı günümüzde doğru bilgi kadar yanlış bilgi aktarımıyla birlikte de her şey daha da karmaşık bir hal almaya başladı. Peki ne oluyor da önlem almak, temkinli olmak yerine panik olmakla ilişkileniyoruz?

Korona- Corona Virüsü ve Psikolojik Etkileri

  • Salgın hastalıkların yarattığı korku ve endişe hisleri olması olağandır. Ancak bu hislerin kişilerin yaşamsal faaliyetlerinin önüne geçmesi bir problemin varlığını beraberinde getirir.
  • Hastalığın bulaşıcılığı sebebiyle sosyal yaşamda sınırlamalar olması ihtimali doğar. Konser, tiyatro, sinema gibi aktivitelerden vazgeçilmesiyle birlikte sosya içe çekilme meydana gelebilir.
  • Korona ile ilgili henüz bir tedavi ya da önleme yönteminin keşfedilememiş olması, bu durumun sonlanabilme ihtimalini zihinlerden uzaklaştırmakla birlikte endişe duygusunu daha da artırabilir.
  • Belirsizliğe tahammülsüzlüğün arttığı yerde stres düzeyinin artması ve bunun yanında panik duygusunun artışı gözlemlenebilir.
  • Kaygı duygusundan kurutulmak için bilme isteği devreye girer. Kişi konu ile ilgili eğer doğru kaynak okuması yapmıyor ise yanlış bilgilerin yönlendirmesi ile birlikte yaşadığı huzursuz eden hisler daha da artabilir ve kişi psikolojik dayanıklılığını kaybetme noktasına gelebilir.

Korona – Corona ile Yaşam

  • Her şey kabul etmekle başlar… Yıkıcı da olsa bu virüsün varlığını kabul edip panik halinden bilinç haline geçmeye gayret ederek ilerlemek mümkün.
  • Kulaktan dolma bilgilerle ilerlemek yerine virüs ile ilgili gerçek bilgilere ulaşabileceğiniz, güvenilir kaynaklardan yararlanmakta fayda var.
  • Önlemsel her eylemi artırmaktan zarar gelmez. El yıkama, dezenfektan kullanımı, selamlaşmaların uzaktan yapılması…
  • Spekülasyon yaratacak asılsız haberleri desteklemekten kaçınmak kitlesel paniğe destek olmamak için önemli. Bir haberin doğruluğudan emin değilseniz onu paylaşmamak önleyici bir adım olabilir.
  • Sürekli bu konu hakkında ve olumsuz konuşmalar yaparak kaosu artırmak bir işe yaramayacaktır. Hayatınızın diğer alanlarını ihmal etmemek, durum ile ilgili yaşadığınız kaygıyı azaltacaktır.
  • Hayattan geri çekilmemek önemli. Örneğin spor yapmak için gittiğiniz spor salonuna gitmekle ilgili endişe yaşıyor olabilirsiniz. Ancak açık alanlar hala sizin… Bedeninizi ve ruhunuzu rahatlatırken düzenli egzersizle bağışıklığınızı güçlendirmeniz de mümkün.
  • Beslenme düzenine özen göstermekte fayda var. Zihin, beden, ruh dengesini korumak önemli.
  • Kaygının yönetilemez boyutlara ulaştığı zamanlarda nefes egzersizleri yapmak faydalı olacaktır.
  • Tüm bunları bilip, uygulayıp yine de durumun üstesinden tek başınıza gelemediğinizi düşünüyorsanız bir uzmandan psikolojik destek almakta fayda var.

Corona’nın kısa vadede, az can yakarak sonlanması umuduyla…

Uzman Psikolog Sena Soysal

Ataşehir İstanbul Psikolog

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal