Seks mutluluk ilişkisi

Yapılan araştırmalar çiftlerin ilişkisel mutluluklarının cinsel hayatları ile olan bağlantılarının azımsanamayacak kadar güçlü olduğunu vurguluyor. Seks- mutluluk ilişkisinin püf noktalarına hep birlikte bakalım. Yazıyı okurken kendi ilişkilerinizi göz önünde bulundurmak, seks hayatınızla ve ilişkinizle ilgili küçük bir değerlendirme yapmanız mümkün olacaktır.

İlişkisel doyum ile cinsel doyumun birbiriyle bağlantılı olduğunu hatırlayarak  başlayalım. Seks hayatınızla ilgili düşünmeye başlamadan önce partnerinizle birlikte geçirdiğiniz vakitleri düşünün. Gündelik yaşamda ne kadar ortak paylaşımda bulunuyor, ne kadar sohbet ediyorsunuz? Duygusal, entelektüel paylaşımlarınızın niteliği ve sıklığı size nasıl hissettiriyor? Şimdi yavaş yavaş cinsel yaşamınızı düşünmeye başlayabilirsiniz. Yatağa aynı zamanda gidip gitmediğinizi düşünün. Farklı zamanlarda yatağa gidiyor olmak partnerinizle aranızdaki bazı durumların yansıması olabilir. Örneğin ortaklığınızın, birbirinizle vakit geçirme isteğinin azalması, duygusal uzaklaşmanın artması gibi… Farklı zamanlarda yatmaya başladığınızdan beri seks hayatınızda bir değişim var mı? Muhtemelen cevabınız evet olacak.

Hem sekste hem de ilişkide mutluluğu artırmak için neler yapılmalı?

  • Her ilişkinin farklı olduğunu hatırlamak ve kendi ilişkinizi diğerlerine göre değerlendirmemek! Hem ilişki hem de seks rutini kişiden kişiye değişebilir. Kendi mutluluğunuza odaklanın, başkalarınınkine değil!
  • Cinselliği fiziksel ve duygusal olarak bir yakınlaşma fırsatı olarak görmek! Günlük yaşamın içinde çiftler kimi zaman birbirine vakit ayırma konusunu atlayabiliyor. Seks  gündelik yaşam streslerinden uzaklaşmak ve birbirine yakınlaşmak için iyi bir seçenek olabilir.
  • Değişim ve yenilikten korkmayın! Alışılmış aktiviteler ilişkide eski heyecanı vermiyor olabilir. Sevilen davranışlar, arzular zamanla değişebilir. İlişkiye yeni dinamikler eklemek için iletişimde kalıp ortak heyecanlar belirlemek mümkün.
  • Birlikte yaptığınız aktivitelerde sonuç değil süreç odaklı olun! Birlikteliğinizin her anından alacağınız keyfin ne kadar ayrı olduğunu hissedebilmek için eylemin bitmesine değil aldığınız keyfe odaklanmalısınız. Birlikte kahve içmek, yürüyüş yapmak ya da seks yapmak farketmez. Birliktelikten her alanda zevk almak önemli.
  • “Biz” diyebilmek ve “biz” gibi düşünebilmek! İlişkinin sağlıklı olabilmesi için kişilerin benliklerini kaybetmeden orta noktada buluşup ayrışabilmesi gerekir. Her iki tarafın da çok “ben” dediği bir ilişki de kişilerin benliklerini yitirip yalnızca “biz” oldukları ilişkiler de sağlıksızdır. Her iki tarafın birbirinin ihtiyaçlarının farkında olduğu, ortak noktada buluştuğu bir ilişki mutlu bir ilişkinin püf noktasıdır.

Mutlu ilişkilerde çiftler ilişkiyi büyük bir mesele haline getirmeden yaşamayı öğrenmişlerdir. Seks için ya da birbirlerine hissettiklerini göstermek için büyük davranışlara ve sözlere ihtiyaç duymazlar.

Zaman zaman yalnızca ikisinin anlayacağı bir konu, dokunuş ya da söz birbirleriyle yakınlaşmaları için yeterlidir. Güzel sözlerin güzel dokunuşlarla birleşiyor olması ise ilişkilerindeki sıcaklığı korumaları için bir kalkan gibidir.

Karşılıklı anlayış, ilişkinin her zaman romantik komedi havasında geçmeyeceğinin farkında, seksin de ilişki dinamiklerinin de zaman zaman ve zamanla değişebileceğinin bilincinde olmak sekste ve ilişkide mutluluğa ulaşma yolundaki en önemli noktalardandır. 

İlişki ve cinsellik konusunda yaşanan problemlerle ilgili ilişkileri yıpratmak yerine bu konuyla ilgili  destek almak çözüme ulaşmayı kolaylaştıracaktır.

Cinsel terapi ile ilgili detaylı bilgi için: https://www.senasoysal.com/cinsel-terapi-nedir/

Klinik Psikolog Sena Soysal

İstanbul Ataşehir Psikolog

 

 

 

 

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal