uyanamıyorum

“Akşamları yatmak, sabahları kalkmak bilmez… ” diye tabir edilen kişilerin en sık karşılaştığı durum. Aynı zamanda geç uyumasa dahi uyanamayanlarda da sıkça rastlıyoruz. Alarmınız çalıyor… Kulağınız duyuyor ancak parmağınızı dahi kıpırdatmak istemiyorsunuz. Yataktan çıkmak istemiyor, halsiz, mutsuz, enerjisiz hissediyorsunuz. “Uyanamıyorum!” diyorsunuz etrafınıza. Sabahları uyanamama problemi yaşıyorsunuz. Halk arasında “sabahları kalkamama hastalığı” olarak adlandırılan şeyi deneyimliyorsunuz. Yalnız olmadığınızı söyleyerek başlayalım. Pek çok insan gibi  kendinizi yorgun, uykulu, halsiz ve isteksiz hissediyorsunuz.

Sabahları uyanmada yaşanan zorluk ve dinlenmemiş uyanma durumu uyku kalitesinin bozulması, gündelik enerjinin düşmesi, duygusal durumun ve sağlığın olumsuz etkilenmesi gibi pek çok durumu da beraberinde getiriyor.  “Sabahları uyanamıyorum” diyen birçok kişi temel olarak uyumada bir zorluk veya bozukluk yaşıyor olabilir. Sabahları iyi uyanabilmek için nasıl daha iyi uyuruz önce ona bakalım.

Daha İyi Bir Uyku İçin:

  • Uyuma ve uyanma saatlerinizin her gün için aynı olmasına özen gösterin!
  • Kendinize yeten uyku süresini belirleyin! (Bireyden bireye farklılık gösterir. Kimisi için 8 saatken kimisi için 6 saat olabilir)
  • Yatak odanızdaki uyaranları azaltın! (Ses, ışık vs)
  • Uyku öncesi rahatlamaya çalışın! (Duş, kitap, meditasyon vb yöntemler kullanabilirsiniz)
  • Parlak ışıklı elektronik cihazlardan uyku öncesi uzaklaşın! Yansıttıkları ışık uykuya dalmanızı zorlaştıracaktır.
  • Uyku öncesi kalp ritminizi yükseltecek hareketlerden kaçının!
  • Kafein tüketimini akşam yemeği öncesinde bırakın!
  • Uykunuz yokken yatakta dönüp durmayı bırakın! Kitap okumak, müzik dinlemek uyku gelişinizi hızlandıracaktır.

İyi bir uykuyu elde ettikten sonra geriye içine uyanmayı isteyeceğiniz bir hayat yaratmak kalıyor… Sanki bunun yolu iyi uyku kadar net çizgilerden geçmiyor gibi. Kendinizi motive edebileceğiniz bir dünyanız olup olmadığı gerçekten sevdiğiniz şeyleri yapmak üzere harakete geçme isteğinizle paraleldir.

Sabahları Uyanamamaktan Kurtulmak İçin:

  • Kendinize beklenti, istek ve hayallerinizi hatırlatın ve onlara sahip olmak için harekete geçmeniz gerektiğini kendinize hatırlatın!
  • Sabah sporunu hafife almayın! Egzersizle başlayan bir sabah mutluluk hormonu salgılayan bir beden demek…
  • Bir kez uyanamadığınız için pes etmeyin! Bu bir alışkanlık davranışıdır ve alışkanlık edinmek zaman alır.
  • Uyandığınızda görmek istediğiniz bir alan yaratın! Karanlık perdeli bir güne uyanmak istememek çok doğal. Bir kez perdeleri açınca devamı kendiliğinden gelecek.
  • Uyanamamalarınızın hangi ertelemelere sebep olduğunu ve bunun da sizin hayatınızda nelere engel olduğunu düşünün!

 

Gündelik yaşamımızın çok büyük bir kısmını tek başına uyku kaplıyor. Geceleri tatsız bir uyku uyumak, sabahları tatsız uyanmaya sebep oluyor. Önce uyku, sonra uyanamama durumuna bakmak çözümsel başlangıcın ilk adımlarından olacaktır.

 

 

 

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal