uyku

“Uyuyamıyorum… Ya bu akşam da uyuyamazsam… Yatağa korkarak gidiyorum…” Uyku ile ilgili problem yaşayan herkesten sıkça duyduğumuz cümleler bunlar. Aslında bu cümlelerle kendimizi uykusuzluğa daha da koşulluyor, kendimize kaygı alanı oluşturuyoruz. Gün içinde daha yüksek enerjili olabilmek için kaliteli bir uykuya ihtiyacımız var. Hayatımızda beslenme kadar hayati olan bu düzenle ilgili ne yapabileceğimize birlikte bakalım…

Derin ve Kaliteli Uyku İçin

  • Gerçekten uykunuz var mı?

Uykunuz gelmeden uyumaya çalışmak size uykusuzluk sorunu yaşıyormuşsunuz gibi hissettirebilir. Uykunuz gerçekten geldiğinde yatağa gidiyor olmak kolayca uykuya dalmanızı sağlayacak.

  • Yatağı uyumak için kullanın!

Uyku dışı aktiviteler zihninizin yatak- uyku ilişki bağını zayıflatabilir. Bu nedenle de yattığınızda uykuya dalmakta güçlük çekebilirsiniz. Uyumadan önce aktiviteleri(kitap okumak, sosyal medyada dolaşmak, TV izlemek) yatağınız dışında yapmak yattığınızda daha kolay uyumanıza yardımcı olacaktır.

  • Uyuyamıyorsanız kendinizi yatakta kalmak için zorlamayın!

Yatağa gittiniz, uyuyamıyorsunuz, kendinizi yatağa hapsetmekte ısrarcı mısınız? Uzanarak tavanı izlemek yerine kalkıp mekan değiştirmek, uykunuz gelene kadar başka şeylerle ilgilenmek uyuyamıyorumdan, ara sıra uyuyamıyorum noktasına geçmenizi sağlayabilir.

  • Yatma ve uyanma saatleriniz düzenli mi?

Bedenimiz iyi bir kayıt cihazı gibidir. Uyku saatlerindeki düzensizlik hem uyumada hem de uyanmada zorlanmanıza neden olabilir. Aynı saatlerde uyuyup uyanmaya gayret ederseniz iki konuda da daha az problem yaşayacaksınız.

  • Uyumadan önce ne yapıyorsunuz?

Uyumadan  önceki alışkanlıklarımız zihnimize uyumaya gidiyorum sinyalini verir ve otomatik olarak uykuya geçişe hazırlanırız. Kendinize belirleyeceğiniz çeşitli alışkanlıkların olması mesaj iletimi için yeterlidir. Örneğin; vücudunuzu rahatlatacak nefes egzersizleri yapmak, kısa bir meditasyon seansı, yatmadan önce kitap okumak…

  • Uyuyacağınız yer uykuya elverişli mi?

Uyuyacağımız yerin koşullarını çoğu zaman önemsemiyoruz. Uykuyu etkileyen fiziksel koşul yalnızca rahat bir yatak değildir. Sessiz, aşırı sıcak ya da soğuk olmayan, fazla ışığın girmediği bir yerde sağlıklı bir uyku mümkündür.

Uyku sorunu yaşıyorum deyip bununla ilgili hiçbir şey yapmıyorsanız uykusuzlukla yaşamaya devam edeceksiniz. Ancak yukarıda sıralanan maddelerle ilgili düşünüp kendinize bir rutin oluşturmaya çalışarak belirli bir zaman sonra çok daha kolay uykuya dalıp kaliteli bir uyku ile daha zinde uyandığınızı ve enerjinizi koruyabildiğinizi göreceksiniz.

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal