Size nasıl yardımcı olabilirim?
  • Çalışma Saatleri : 09:00 - 21:00

Yaygın Cinsel Sorunlar – Seks Engelleri

Cinsel sorunlar pek çok ilişkide rastladığımız, ilişkiyi sekteye uğratan dinamikler olarak karşımıza çıkar. Bu sorunları erkeklerde ya da kadınlarda yaşanan sorunlar olarak ayırmak yerine çiftin yaşadığı bir problem olarak değerlendirmek çözümsel bir bakış açısı için temel gerekliliktir.

Araştırmalara göre her üç kişiden biri hayatının bir döneminde en az bir cinsel işlev bozukluğu yaşamaktadır. Çift seks hayatına dair bir sorun yaşadığında bunu bir felaket olarak değerlendirmek ya da hiçbir şey olmamış gibi davranmak yerine yaşadığı sorunun seksteki engelini farkederek bir çözüm yolu aramalıdır.

Sekse Engel Olan 5 Duygu

Seksin duygusal yaşamla olan bağlantısı çoğu zaman gözardı edilmektedir. Ancak duygularımız seks hayatımızı büyük oranda etkiler. İşte sekse engel olan 5 duygu:

  • Endişe, korku
  • Öfke ve saldırganlık
  • Suçluluk
  • Değersizlik
  • Utanç

Temel olarak bu duyguları konuşmak, paylaşmak, yaşamak kişi için kolay olmadığından yön değiştirerek cinselliğe yansıma olasılığı oldukça fazladır. Bastırılmış duygular üzerine çalışılarak bu duyguların seks üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak mümkündür.

Erektil Disfonksiyon- Cinsel İktidarsızlık

Erkeğin cinselliği başlatmak veya devam ettirebilmek için ereksiyon olamaması ya da ereksiyonu devam ettirememesi durumudur.

Erken veya Geç Boşalma – Prematür veya Retarde Ejakülasyon

Erken veya geç boşalma için standart zamanlar yoktur. Süre kişiden kişiye değişmektedir. Erken boşalma, orgazmın kontrol edilip geciktirilememesi durumudur. Geç boşalma ise orgamın çok gecikmesi veya hiç var olmaması demektir. Bu durumlar her cinsellikte oluşabilir ancak düzenli aralıklarla oluşmaya başladığında bir sorun haline gelir.

Vajinismus

Kadınlarda vajinadaki kasların kontrol dışı kasılması ile gerçekleşen, cinsel birleşmeyi zorlaştıran durumdur. Bu kaslarda spazm oluşur ve birleşme gerçekleşemez. Birincil ve ikincil vajinismus olmak üzere ikiye ayrılır. Birincil vajinismusta daha önce acısız bir cinsel birleşme olmamıştır, ancak ikincil vajinismusta ağrısız ve acısız cinsel birleşme olmuş, vajinismus şimdi ortaya çıkmıştır.

Cinsel İsteksizlik

Partnerlerden birinin veya her ikisinin de cinsel isteğinde yaşanan azalma durumudur. Kişi cinsellikle ilgili her şeyden uzaklaşmak isteyebilir. Bu durumu etkileyen onlarca faktör vardır. Bunlar fizyolojik, sosyal ve psikolojik olabilmektedir. Birey kendi isteksizliğinin kaynağına inmeli ve bu problemi yaşama nedenine temas etmelidir.

Anorgazmi

Cinsel birliktelik olsa dahi orgazmın olmaması durumudur. Doruk noktasının var olmaması gibi düşünülebilir.

Disparoni – Ağrılı Cinsel İlişki

Birliktelik sırasında ya da sonrasında yaşanan ağrılardır. Birleşme sırasında yaşanan ağrı ve rahatsızlık hissi olarak tanımlanabilir. Vajinismustan farlı; vajinismusta birleşme mümkün değilken disparoniden birleşme gerçekleşir ancak ağrılı bir birleşme yaşanır. Kadınlarda da erkeklerde de görülebilmektedir.

Yaygın olarak görülen cinsel sorunlardan bahsettik. Cinsel sorunlarla başa çıkmada alacağınız yardım Cinsel Terapi alanında olmalıdır. Detaylı bilgi için: https://www.senasoysal.com/cinsel-terapi-nedir/

 

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal