Size nasıl yardımcı olabilirim?
  • Çalışma Saatleri : 09:00 - 21:00

Narsistik Kişilik Organizasyonu

narsist, narsizm

Narsizm öz saygı, kendine güven, kendini iyi hissetme, diğerleriyle olan ilişkisel mesafelenme için belirli bir oranda gereklidir. Narisizm eksikliğinde kişi kendini yetersiz, değersiz, hiçbir şeye layık olmayan biri olarak görebilir ve kendini ihmal edebilir. Sağlıklı bir birey olabilmek için öz değer gerçekliğimizin farkında olmalı ve yaşamımızı buna göre sürdürmeliyiz. Narsist olgunun nerede toksik nerede faydalı olduğu çok ince bir çizgi ile ayrılmaktadır.

Narsist Kişinin Özellikleri Nelerdir?

Narsist kişilik örgütlenmesine sahip olan bireyler kendisine aşırı değer yükleyerek büyüklenmeci bir tabloyla karşımıza çıkmaktadır. Bu kişiler aslında bir parçalarını hep yetersiz ve değersiz hissetmektedir ancak hislere temas etmekten kaçındıkları için daha çok dışarıdan nasıl göründüklerine odaklanırlar.

Dünyayla uyumlanmak yerine dünyanın onlara uyumlanmasını ve istedikleri her şeyi onlara vermesi beklentisi söz konusudur. Yetişme dönemlerinde etkili olan ebeveynlerin istek ve taleplerine göre hareket ederek, onların beklentileri doğrultusunda  bir benlik oluşturur ve sonraki dönemlerde de diğerleri tarafından onaylanma isteğini sürdürürler. Narsistik bireylerin geçmişine bakıldığında soğuk ebeveynlere sahip oldukları görülür.

Çocuğu işlevsel hale getirmek için tüm imkanları kullanan fakat hislerinden hiç bahsetmeyen anne babalarla karşılaşırız. Çocuk böyle bir aile ortamında kendini ifade etmekte zorlanır ve engellenmişlik hisseder, bu durum sonrasında öfke ve saldırganlığa evrilebilir.

Narsistik Özellikler Kimlerde Görülür?

Büyüklenmeci, başarı, zeka ve gücü aşırı önemseyen, eşsiz, özel, ve diğerlerinden üstün olduğunu ve ancak kendisi gibi olan kişilerle iletişim kurabileceğini düşünen, beğenilmeyi çok önemseyen, başkalarının duygu ve ihtiyaçlarını anlamanın gerekli olmadığına inanan, kendi iyiliği için diğerlerinden faydalanmayı normal bulan, sıklıkla başkaları tarafından kıskanıldığına inanan bireylerde narsistik kişilik organizasyonu görülme olasılığı yüksektir.

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal

One Reply to “Narsistik Kişilik Organizasyonu”

  1. Tam beğenecektim ama ailemden ilgi görmediğim aklıma geldi, bastım eksiyi

Comments are closed.