Sınırda kişilik olarak da bilinen borderline organizasyon gündelik yaşamda sıkça karşımıza çıkar.
Borderline kişilik özellikleri nelerdir?
Borderline kişilik örüntüsünü sahip kişiler, duygu düzenlemesinde zorluk yaşarlar. Ruhsal durumlarında istikrarsızlık görülür. Buna bağlı olarak yaşadıkları ilişkiler ve davranışlarında da dengeli bir durum gözlemlemek zor olacaktır. Kişi “ya hep, ya hiç”, “ya iyi, ya kötü” sınırlarındadır ve arada başka bir seçenek olabileceğini hayal edemezler.
Benlik değerleriyle ilgili sürekli bir sorgulama halindedirler ve kendilerini genellikle değersiz hissederler. Çoğu zaman dürtüsel davranabilirler. Karşılarında kim olursa olsun, onu manipüle etmek için elinden geleni yaparak sosyal ilişkilerini bu sistem üzerine kurarlar.
Bu kişilik örgütlenmesine sahip bireyler yoğun kaygı, öfke ve depresyon duygulanımlarını çok uzun sürmeyen periyotlarda deneyimleyebilirler ve bununla birlikte kendilerine, etrafa zarar verme atakları geçirebilirler. Madde ve alkol kullanımına yatkınlıkları olduğu söylenebilir.
Bir şeyin içinde uzun süre kalmakta zorlanırlar, bu sebeple de sıkça iş, partner, ev, okul değiştirdikleri gözlemlenmektedir. Yalnız kalmak ve terk edilmek en büyük korkularındandır ve bununla yaşamak yerine hayatlarına son vermeyi dahi düşünebilirler.
Sosyal ilişkilerindeki istikrarsızlık en çok yakın oldukları kişilere yöneliktir. Birini delicesine sevip saygı duyarken, yoğun idealleştirme duyguları varken herhangi bir ayrılma ya da çatışma yaşadıklarında birden bire ondan nefret edebilir o kişiyi değersizleştirmeye başlayabilir.
Borderline kişilik özelliklerinden biri de büyümekten ve sorumluluk almaktan korkma durumudur. Kişi kendisiyle ilgilenecek, onun işlerini yapacak, ona iyi hissettirecek birilerini bulup, onlarla sürekli vakit geçirme tutumu sergileyebilir.
Yukarıda sıralanan konuların tümü borderline kişilik organizasyonu terapisinde çalışılabilir. Siz de içsel yolculuğunuzda size eşlik edecek bir uzman arıyorsanız, aşağıdaki formdan randevu talep edebilirsiniz.