Size nasıl yardımcı olabilirim?
  • Çalışma Saatleri : 09:00 - 21:00

Aşırı Yeme İsteği -Davranışı

Aşırı Yeme İsteği -Davranışı Üzerine

Sürekli yemek yeme isteği, aşırı yeme hali, tıkınırcasına yeme, çatlayacak gibi yeme olarak çeşitli şekillerde tanımlanan ve son dönemde duygusal yüklerin artmasıyla birlikte artan bir zorlanma halinin soruna dönüşmesini ele alacağım bu yazıda.

Yazı boyunca hep hatrımızda kalmasını istediğim bir şey var “Bedenizimizle kurduğumuz ilişki dünya ile kurduğumuz ilişkinin birebir yansımasıdır.”

Yani beden ifade edilemeyeni ifade etmeye, konuşulamayanı söylemeye çabalar.

Yeme Sorunu Kaynakları Neler Olabilir?

  • Stres, çaresizlik, yalnızlık gibi hisleri bastırmak ya da onlardan uzaklaşabilmek için kısa sürede “haz” duygusuyla bütünleşmeyi sağlayan bir dost ya da teselli gibi görünen yemek hemen bitiminde veya uzun vadede bir pişmanlığa dönüşebilir.
  • Çoğu  zaman kaygıdan kaçış alanı olarak duyguların sorumluluğundan uzaklaşmak üzere kullanılabilir.
  • Yemek yemek hayattan kaçış için bir sığınak olarak görülebilir, kişi bu sığınakta uzun süre kalmanın yolunu üst üste pek çok şeyi yemekte bulabilir.
  • Kişi yemeği bir kontrol ya da özgürleşme olarak görebilir. Yemek yerken kendini her şeyden  soyutlanmış bir özgürlükte ya da kendi üzerinde müthiş bir kontrolde hissedebilir.
  • Yemek yalnızlıkla baş etmek için, yalnız kalma korkusuyla karşılaşmamak için de bir uzaklaştırıcı olarak kullanılıyor olabilir.
  • Bazen de yemek bir intikam aracına dönüşür, kişi kendini cezalandırmak üzere aşırı yeme davranışında bulunabilir. Tıka basa yeme, suçluluk, daha fazla yeme döngüsü içinde kalınır ve içinden “çıkılamaz” bir hal alır. Burada kişi artık seçme özgürlüğünü ve sorumluluk almayı tamamen bir kenara bırakarak “kabulleniş” ve “mücadele etmeme” evresinde kaldığına dair inanç geliştirebilir.  

Dünya Tekinsiz, Yemek Güvenli !

Tüm bu olaı kaynaklara baktığımızda gördüğümüz şudur ki kişi gerçek dünyadan koparak kendine bir güvenli alan geliştirme çabasındadır. Gerçeklikten uzaklaşmaya çalışmak onu değiştirmeye yetmez ancak kişi kendine güvensizlik alanından kaçabileceği umuduyla dolu bir kurgu yaratır ve yeme davranışı ile onun içine sığınır.

Gerçek dünya yerine yaratılan bu alternatif yeme dünyası kişiyi git gide kendi gerçek dünyasının içinde “mutlu” olamadığı, “güvende” hissedemediği düşünceleriyle donatıp hayal dünyasını, alternatif gerçekliği hep yanında taşımaya, ona özlem duymaya yol açabilir. 

Tıkınırcasına Yeme Davranışı Anlamak İçin

  • Yemek yemedeki motivasyonun ne olduğunu anlamaya çalışmak
  • Yeme meselesinin hayatın içindeki yerini keşfetmeye çalışmak
  • Yeme rutininin nasıl bir düzlemde olduğuna yakından bakmak
  • Aşırı yemenin ortaya çıktığı zaman ve durumu anlamaya çalışmak
  • Yemek yeme ile oluşan duygunun ne olduğuna bakmak

Yeme Meseleleri Üzerine Diyetisyen Coşku Mutlu ile yaptığımız sohbeti izlemek için: https://www.senasoysal.com/blog/neden-evde-daha-cok-yemek-yiyoruz-duygusal-acligi-nasil-yeneriz/

Klinik Psikolog Sena Soysal 

İstanbul Ataşehir Psikolog

 

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal