“Bağlanma Nedir? Anne – Çocuk İlişkisi” konu başlıklı yazımızın ikinci bölümünü konuşacağız. Bağlanma Stilleri ,Bağlanma Stilleri ve Anne Özellikleri, Anne Babaların Davranışları üzerine detaylı bir bakış ile çocuğun temel bağlanmasının tüm yaşamına etkisini anlamaya çalışacağız.
Bağlanma Stilleri
3 tür bağlanma vardır.
– Güvenli bağlanma
– Kararsız bağlanma
– Kaçıngan bağlanma
Güvenli bağlanma: Çocuk anne gittiğinde normal bir gerilim yaşar, anne geri döndüğünde mutlu ve sevinçli bir karşılamada bulunur.
Kararsız bağlanma: Çocuk anne ayrılırken aşırı bir üzüntü ve ayrılmaya direniş gösterir, anne döndüğünde ise anneye karşı çok öfkeli ve reddedicidir.
Kaçıngan bağlanma: Çocuk annenin gidişini sakin ve tepksizce karşılarken anne döndüğünde reddedici ve uzaklaştırıcı davranışlar sergiler.
Bağlanma Stilleri ve Anne Özellikleri
– Güvenli bağlanan çocukların annelerinin çocuklarının ağlamalarına duyarlı, onları çabuk güldürebilen ve gereksinimlerine uygun davranış geliştirebilen annelerdir. (Bebek acıktığı için ağlarken onun altını almaya çalışmayan anne)
– Kararsız bağlanan çocuk annelerinin ise tutarsız davranış sergiledikleri görülmüştür. (Çocuk ateşi olduğıu için ağlerken onu aç zannedip beslemeye çalışmak, sonrasında altı ıslak olduğu için altını almak, sonrasında tekrar yanlış gereksinime yanlış tepkiyi vermek)
– Kaçıngan bağlanan çocukların mesafeli, duygusal olarka anlaşılması zor ve ihmalkar anneleri olduğu görülmektedir.
Çocuğumun mutlu olması için istediği her şeyi yapıyorum…
Bu ifadeyi anne babalardan sıkça duyuyoruz. İyi ebeveyn olmak günümüzde böyle tanımlanır hale geldi. Acaba çocuğa istediği her şeyi vererek onu mutlu bir çocuk mu yapmış oluyoruz yoksa hep daha fazlasını isteyecek bir bireye dönüşmesine mi yol açıyoruz?
Çocuğa ihtiyacının ne olduğunu ve isteklerini nasıl erteleyip bekletebileceklerini öğretmek; onları gelecekte kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için hazırlamaya yardımcı olacak.
Çocuğuma Nasıl Davranmalıyım?
- Çocuğunuzu tanıyın! Çocuğun içinde bulunduğu yaş grubuna göre ihtiyaç ve davranışları değişiklik gösteririr. Fizyolojik ve psikolojik değişimleri daha iyi anlayabilmek için çocuğunuzun içinde bulunduğu evreyle ilgili araştırma yapmak ve okumak gerek!
- Demokratik olun! Çocuğun kendini ifade etmekten çekinmediği bir aile ortamında yetişmesi çok önemlidir. Fazla otorite çocuk üzerinde kontrol sağlamaktan çok başkaldırıya sebep olabilir. Ailede herkesin fikirlerine değer verilmesi ve söz hakkının olması çocuğun kendini değerli hissetmesini sağlayacaktır.
- Çcuğunuz ve siz ayrı kişilersiniz! Çocuğunuzun ayrı bir kişiliği olduğunu unutmayın! Çocuğunuza özgürce karar verebileceği ve bağımsızlaşabileceği bir alan yaratın!
- Onu dinlediğinizi gösterin! Çocuğunuz sizle konuşuğunda onu sadece duymayın, gerçekten dinleyin! Ne söylediği, nasıl söylediği ve ne hissettiğini gözlemlemek onu anlaşılmış hissettirecektir.
- Çocuğunuzla birlikte vakit geçirin! Günümüzde pek çok anne baba çocukları için güzel bir gelecek hazırlamak için çok çalıştıklarak onlar için iyi bir şey yaptıklarını düşünürlerken aslında bu günü kaçırırlar. Çocuğun aileyle yaptığı paylaşımlar o ailenin bir parçası olduğunu düşünmesini sağlar ve aitlik hissi gelişmiş olur. Çocuklarııza onları anlamak ve duygularınızı paylaşmak için zaman ayırın! Ve çocuğunuza bir koşula bağlı olmaksızın secvildiğini sıkça hatırlatın. Sevgiyle ve kabul görmeyle yetişen çocuk huzurlu bir gelecek için temelleri atmış demektir.
- ‘’Yapabilirsin’’ demeti unutmayın! Bir çocuğun sorumluluk duygusunu ve başarıyı hissetmesi için ona bazı görevler vermelisiniz. Odasını toplamak, oyuncaklarını yerleştirmek, bakkala gitmek gibi üstesinden gelebileceği küçük sorumluluklar verip çocuğu cesaretlendirmek özgüveninin gelişiminde büyük yer tutmaktadır.