ben

“Ne istiyorsun?” sorusunu kolayca sorabilirken kendimize dönüp “Ben ne istiyorum?” diye sormayı aklımıza bile getiremiyoruz çoğu zaman. Hayatımız biz farketmeden akıp giderken kendimizi bulduğumuz yerde istediğimiz birçok şeyden uzakta olduğumuzu hisseder ama bunların neler olduğunu bulamayabiliriz. Mutluluk kaynaklarımız değişmiş, ihtiyaç duyduklarımız farklılaşmış olabilir. Kendimize daha çok yaklaşmamız, ötekine temas ettiğimiz kadar kendimize de bakmamız için neler yapabiliriz birlikte bakalım…

Kendimizi dinlemeden kendimizdeki yenilikleri fark etmemiz mümkün değil! İçe bakma zamanı…

Lazım, gerekli sözcüklerini ne kadar sık kullanıyorum?

Gerekliliklerin bana mı yoksa bir başkasına mı ait olduğu ayrımını yapabilmek istek ve ihtiyaçları belirlemede kendinizi mi yoksa bir başkasını mı merkez aldığınızı farketmenizi sağlayacak.

Kim, ne, nerede olmak istiyorum?

Hayatla ilgili somut hedefler belirlemek bu hedeflere ulaşmayı kolaylaştıracaktır. Burada aşırı keskin uçlu hedefler belirlemek yerine onların hatlarını çizmek ve içlerinde değişime pay bırakmak önemlidir.

Ben mi istiyorum?

Kimi zaman ben ile o ayrımını yapmak güçleşebilir. Bu noktada istek, hedef, beklentilerin ben içindenden mi yoksa o tarafından mı konumlandırıldığını sorguluyor olmak gerçek istekleri belirlemeyi kolaylaştırır.

Kendi yükümü ağırlaştırıyor muyum?

Kendimize çizdiğimiz sınırlar arasında sıkışıp kalarak ve çoğu zaman bu sınırların esneyebilen, değişebilen ve ortadan kalkabilen şeyler olduğunu unutarak kendimizi küçücük alanlara hapsediyoruz. Hayatınızda değişiklik yapma olasılığınız olduğunu hatırlamak kendinizle daha çok temas etmenizi sağlayacak.

Yeniliklerden korkuyor muyum?

“En iyi yol bildiğin yoldur.” sözünün büyüsüne kapılıp tüm hayatınızı bildiğiniz yerde geçiremezsiniz. Yeniliklerin keşfi için hareket etmelisiniz. Belirsizlik kaygılanmanıza sebep olabilir ancak yeniliğin getirdiği heyecanın kaygıdan daha az keyifli olamaz. Denemediğiniz seçeneklerin size nasıl hissettireceğini öğrenme fırsatınız keşfi mümkün kılacak.

Kendi içini görmek farkındalığı artırır. Farkındalık içgörüyü beraberinde getirir ve içgörü de peşi sıra istek ve eylemi… Hayatınızla ilgili ertelediklerinizi şimdiye çekmek için daha fazla beklemeye gerek var mı? Hadi sorun kendinize yüksek sesle! “Ben ne istiyorum?” ve cevaplarınızın peşinden gidin… Belki de uzun zamandır görmeyi beklediğiniz şeyleri orada bulacaksınız.

 

Uzman Psikolog Sena Soysal

 

Ataşehir İstanbul Psikolog

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal