Size nasıl yardımcı olabilirim?
  • Çalışma Saatleri : 09:00 - 21:00

Cinsellik – İlişki- Evlilik – Cinsel İletişim

cinsellik ilişki evlilik

Cinsellik ve ilişkisel mutluluk arasındaki bağı biliyor olduğumuzu varsayıyoruz. Peki bu bağ zayıfladığı zaman veya onu güçlendirmek için ne yapıyoruz? Çoğu zaman yalnızca bunu kendi içimizde sadece düşünüyor, üzerine senaryolar üretiyor, partnerimizle düşüncelerimizi paylaşmıyoruz. Yani iki kişi yaşadığımız bir problemin üstesinden tek başımıza gelmeye çalışıyoruz… O zaman da işler rayına girmek yerine daha da yolunu şaşırmaya başlıyor.

Neden Cinsellik Hakkında Konuşamıyoruz?

Kaygılarımız, korkularımız konuşma isteğimizin önüne geçiyor. Partnerimiz bizi yanlş anlayacağından, yargılayacağından çekiniyor ya da bu konuda konuşmanın ayıp, günah olacağını düşünüyoruz. Oysa ki seks hayatımızın doğal akışının bir parçası ve üzerine konuşuyor olmakta bir tuhaflık, sapkınlık ya da kusur yok.

Nasıl Konuşacağız?

  • Öncelikle cinsel iletişimin ilişkisel iletişimin bir parçası olduğunu hatırlamak gerek. İlişkisel bir denge isteniyorsa bunu her alanda sağlamaya çalışmak kalıcı bir çözüm oluşturabilir. Seks yalnızca fiziksel bir eylem değildir, içinde duyguları da barındırır. Bu nedenle de olduğundan daha karmaşık bir iç dünyasının olduğu unutulmamalıdır.
  • Güvendiğiniz ve inandığınız bir partner ya da eşle konuşmak her zaman daha kolaydır.
  • Paylaşmak istediğinizi istediğiniz kadar ve zamanda paylaşıyor olmak, kendinizi her şeyi çok detaylı bir biçimde açıklamak zorunda hissetmemek önemlidir.
  • Cinsel alanda yaşadığınız sorunları çözümlenemeyecek fiziksel hastalıklar gibi düşünmek yerine psikolojik bir takım etkenlerle değişen durumların söz konusu olabildiğini hatırlamak sizi rahatlatacaktır.
  • Sekste keyif aldığınız alanlar farklı olabilir. Bunu paylaşmadığınız zaman “Bir şeyler yolunda gitmiyor” hissi ile uzun süre baş başa kalacak ve partnerinizden alacağınız desteği talep etmek yerine düşüncelerle konuşacaksınız.
  • Birlikte çözüm bulmaya çalışmak beraberlik duygunuzun da güçlenmesine yardımcı olacaktır.

Her yolu denediniz ama yine de partnerinizle cinsel iletişimi ve cinsel ilişkiyi kolaylaştıracak bir yol bulamadıysanız bir cinsel terapist ile konuşmak faydalı olacaktır. Detaylı bilgi için: https://www.senasoysal.com/cinsel-terapi-nedir/

Konuştuktan Sonra…

Cinsel yaşamın bireysel sınırlarımız etrafında şekillendiğini unutmamak gerek. Bireysel farklılıklarımız cinsel hayatımızda da farklılaşmalara sebep olur. bu farklılaşmaları orta noktada birleştirebiliyor olmak ortaklığı artıracaktır. Partnerinizle, eşinizle çatışmalar yaşayabilirsiniz. Ancak bu çatışmaların ilişkiyi besleyen birer kaynak olabileceğini de hatırlamak gerek. Tabi bu çatışmaları empatik bir yaklaşımla ve ilişkiyi koruyarak yapmak çok önemli…

Uzman Psikolog Sena Soysal

İstanbul Ataşehir Psikolog

 

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal