Size nasıl yardımcı olabilirim?
  • Çalışma Saatleri : 09:00 - 21:00

Doğru İletişim – Sosyal İlişki Anahtarı

İletişim becerileri ve sosyallik

İletişim becerisi doğmadan önce sahip olduğumuz bir yetidir. Zamanla bu beceriyi bulunduğumuz çevreye göre geliştiriyor, şekillendiriyoruz. İhtiyaçlarımızı paylaşmak, sosyal ilişki kurmak kısaca hayatta kalmak için iletişim kurmak temel bir ihtiyaçtır.

Bu iletişimi daha farkında olarak ilerlettiğimizde ise daha bilinçli ve sağlıklı bir ilişki kurma haline geçmiş oluruz.

Farkındalıklı İletişim Nasıl Olmalı?

  • Farkında olmak üzerine kurulan bir iletişimde kendi söyleyeceğimizi hazırlamak yerine karşımızdaki kişinin ne söylediğini duymak temelde durur. Konuşmanın içinde “Söylenenleri duyuyor muyum yoksa konuşmak için onun susacağı zamanı mı bekliyorum?” sorusunu sorarak dikkatinizi konuşmaya yönlendirmeye çalışabilirsiniz.
  • Aynı zamanda iletişimde sözlü sinyaller kadar sözsüz sinyallerin de büyük bir yeri vardır. Karşınızdaki insanın beden dili ile söylediği şeyi fark ediyor olmak iletişimdeki boşlukları doldurabilmek için önemlidir.
  • İletişim kurmanın yalnızca nesnel bir süreç olduğunu düşünmek yanıltıcıdır. Dinleyiciye ulaşmak için bilgi iletmek yetersizdir. Duygu aktarımını sağlayabilmek süreci paylaşımsal sürdürmeye yardımcı olur ve konuşulanların hatırlanmasını sağlar. İletişim kurmanın makale okumaktan bir farkı olmalı ve bu farkı sağlayan da duyguları iletilimin bir parçası yapmaktır.
  • Konuşmanın sorumluluğunu almak iletişim sürecine başlama cesaretinin kaynağıdır. Herkesin kendini ifade etme biçimi farklıdır. Sizin için duygu ve düşüncelerinizi aktarabiliyor olmanın en iyi yolunu bulmayı denemek ancak bu süreçleri pratik etmekle mümkün. Kendinizi ortaya koymanın yolunu iletişimin hangi aşamasında zorlandığınız, hangi aşamasında kolaylıkla ilerlediğinizi fark ederek bulabilirsiniz.

Bilinçli ve farkında olarak kurduğunuz iletişim daha kolay ilişki kurmanıza yardımcı olacaktır. Sosyal alanlarda kendinizi ifade etmeniz kolaylaşacak ve iletişim kurma isteğiniz artacaktır.

Klinik Psikolog Sena Soysal

İstanbul Ataşehir Psikolog

 

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal