Size nasıl yardımcı olabilirim?
  • Çalışma Saatleri : 09:00 - 21:00

Ebeveyn Davranışları Çocuk Özgüvenini Etkiler mi?

ebeveyn davranışları

Anne babaların tutumları çocuğun özgüvenini büyük oranda etkiler fakat ebeveynler çoğu zaman bunun önemini fark etmekte güçlük çekerler.

Ebeveynlerin kendi özgüvenleri ile çocuklarının özgüven problemlerine nasıl yaklaştıkları büyük oranda paraleldir. Anne babaların kendi yeteneklerinden duydukları şüpheler ve hissettikleri değer kaygısı, çocuklarının bu kaygı ve şüpheleri onarmalarını beklemelerine yol açabilir. Aslında ebeveyn davranışları çocuk özgüvenini etkiler.

Kendi eksikliklerini çocuklarının kapamasını bekleyen ebeveynlerin sayısı oldukça fazladır. Bu durum anne babaların çocuklarından aşırı istek ve beklentilerde bulunmasına sebep olur böylelikle de, çocuklar kendilerini yetersizlik hissiyle baş başa bulup özgüven problemi yaşayabilirler.

Aşırı talepte bulunan ebeveynler istemsizce çocuklarını güvensizliğe ve tedirginliğe sürüklemiş olurlar. Aynı zamanda aşırı kontrolcü ve korumacı anne baba çocuklarında da aynı etki görülmektedir.

Kişinin benliğinde büyük bir yer kaplayan öz saygıyı şekillendiren en önemli etkenlerden biri anne babaların çocuklarına gösterdikleri sevgidir. Terapi odasında sıkça pek çok çocukken sevilmediğini büyük bir acıyla hatırlayan danışanlarla karşılaşırız. “Ailem gerçekten seviyor muydu beni bilmiyordum. Bana bunu hiçbir zaman göstermediler. Benim için her şeyi yaptılar ama sanki içlerinden geldiği için değil de mecbur oldukları için yapıyorlardı. Bunları yapmasalardı da bir kez başımı okşasalar ve beni sevdiklerini söyleselerdi keşke.”

Anne babalar çocuklarını şımartmak istemediklerinden sevgilerini açıkça göstermediklerini söylerler, ancak böyle bir tutumla çocuklarının benlik oluşumlarında koca bir yara açtıklarının çoğu zaman farkında olmazlar.

Anne-baba davranışlarının çocukların kendilerini olduğu gibi kabul etmeleri üzerinde büyük bir etkisi olduğu araştırmalarca vurgulanmaktadır.

Annelerin tutumunun hem kız hem de erkek çocukların kendini kabul düzeyini aynı şekilde etkilediği, annenin adilliği arttıkça, çocukların kendini kabul etme olasılığının arttığı, azaldıkça kendini kabul düzeylerinin de azaldığı sonucu bilinmektedir.

Baba tutumlarının, kız çocuklarının kendini kabul düzeyini aynı şekilde etkilerken, erkek çocuklarına yönelik kontrollerinin arttığı ve erkek çocukların kendini kabul düzeyinin düşük olduğu bilinmektedir.

Bu bilgiler doğrultusunda ebeveyn davranışları çocukların özgüvenlerini büyük ölçüde etkilediği ortaya çıkmaktadır. Anne babalar çocuklarının özgüven problemlerini yalnızca çocuğa bağlı bir durummuş gibi anlamakta ve yansıtmaktadır. Ancak gerçek şudur ki; aile bir bireyin özgüven ve özsaygısının oluşumunda başroldedir.

Ebeveynler olarak yüksek özgüvenli bir  çocuk için doğru tutum ve davranışlar sergileyen anne babalar olmanız gerektiğini ve ebeveyn davranışının çocuk özgüvenini etkilediğini unutmayın.

Nasıl İyi Bir Ebeveyn Olurum?

  • Bağımsızlığın önemini çocuğunuzla paylaşın!
  • Çocuğunuza güvenin!
  • Özgürlüğün sınırları olduğunu ve sonsuz olmadığını ona anlatın!
  • Çocuğunuzun kendini kontrol edebileceğini ona hatırlatın!
  • Dikkat, ödül ve övgüde cömert olun!

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal