Engin Geçtan’ın Hayat’ından altıncı gün alıntısı;

“Değersizlik duygusunun tohumları çocukluk yıllarında atılır, çocuğun kendi dünyası ola ayrı bir varlık olarak algılanamamasından kaynaklanır.

Bunların arasında, açık red, ihmal, tutarsız davranışlar, şartlı kabul, aşırı koruyuculuk, gerekli sınırları koyamama, katı ve cezalandırıcı tutumlar sayılabilir.“

Hiçbir şeyi hakketmediğinizi düşündüğünüz bir döngünün içinde kendinizi sıkça buluyorsanız orada bir değersiz hissetme hali duruyor demektir.

Geçtan’ın yukarıda sıraladığı tutumlardan tanıdık hissettikleriniz var mı? Cevabınız evet, var ise hatırlatmakta fayda var ki, değersizlik duygusunu eksikliği bugünde tamir edilemez değildir.

Kendinize dair kıymetli, değerli bulduğunuz ne var diye düşünerek bu tamirata başlamak mümkün! İlk sorduğunuzda tüm bunların cevaplarını bulmak kolay olmayacaktır ancak bu soruları sormaya devam etmekte bir engel değildir!

Klinik Psikolog Sena Soysal

İstanbul Ataşehir Psikolog

 

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal