Size nasıl yardımcı olabilirim?
  • Çalışma Saatleri : 09:00 - 21:00

Güvensizlik ve Şüphe Duyguları ile Baş Etme

güvensizlik

Güvensizlik hissi ve şüphe ile yaşanan bir hayatta hiçbir şeyden emin olamama duygusu yaşamak kaçınılmazdır. Kişi ne kendine ne de başkalarının ona yönelik hislerine tam olarak güvenebilir. Gününün her anını rahatsızlık içinde geçiren kişilerin pek çoğunda bu duygulanımlar hakimdir.

Güvensizlik duygusu bize çocukluğumuzdan miras olabilir. Anne, baba, ve ilk bakım verenlerden alamadığımız güven duygusu ile gelecekte buluşamıyor olabiliriz. Ya da güvensizlik ile ilgili hiçbir problem yaşamıyorken hayatımıza biri girmiş ve güven duygusu ile olan tüm ilişkimizi altüst etmiş olabilir. Bu his tek bir nedene bağlı değildir. İlişki kurmayı zorlaştırdığı ve kişiyi kendine ve dışarıya karşı daha hassas yaptığı bilinmektedir.

Güven duygusu bir kez yitirildiğinde bunun bir daha geri kazanılamayacağı düşünülür. Ancak bilinmelidir ki güven duygusunun güvensizliğe dönüşebiliyor olması duygusal güvenin yeniden hissedilmesine engel değil.  

Güven- Kontrol- Belirleme İhtiyacı

Hayatımızda çoğu zaman duyguların birbirini nasıl beslediğini ya da tetiklediğini fark edemeyebiliriz. Güven, kontrol, belirleme ihtiyaçları birbiriyle yakından ilişkilidir. Bu hislere olan ihtiyacın çok yoğun olması zaman zaman yaşamımızı oldukça zorlaştırır. Ancak şunu unutmamak gerekir ki güvensizlik, kontrolsüzlük ve belirsizlik de gündelik hayatın birer parçasıdır. Her şeyin planladığımız, bildiğimiz, düzenlediğimiz biçimde olmasını beklemek demek herhangi bir değişim yaşadığımızda hayal kırıklığı hissiyle karşı karşıya kalıyor olmak demektir. 

Her şeyi kontrol edemeyeceğimizi hatırlamak ve değişim, belirsizlik ile birlikte yaşamayı öğrenmek hayal kırıklığı ve dolayısı ile güvensizlik hisleri ile baş etmeyi de beraberinde getirecek.

Kendime mi Ötekilere mi Güvenmiyorum?

Güven ve güvensizlik hislerinin kendimize mi yoksa başkalarına mı yönelik olduğu ayrımsamasını yapmak kolay olmayabilir. Kendimize olan güvensizlik hissi öz değerimizle ilgilidir. Kendimizi nasıl gördüğümüz, kendimize ne kadar inandığımız, değer verdiğimiz ve kendimizin ne kadar farkında olduğumuz ile ilgili… Bu hisler çevremizi nasıl gördüğümüzü de etkiler. Kendimize olan güvensizlik hissi ötekilere olan bağlılığımızı artırır ve “ben” ile ilgili her şeyi ötekilerin teyit etmesini, görmesini ve böylelikle iyi hissetmeyi bekleriz.

Duygusal olarak güven hissedememe durumu değersizlik, görülmeme ve kabuğuna çekilme durumlarını da beraberinde getirir.

Güvensizlik ile Başa Çıkma

  • Güvensizlik duygusunun kökenini fark edin. (Çocukluk- sonraki yaşantılar)
  • Güven duygusunun kendinize mi yoksa diğerilerine mi yönelik olduğunu bulmaya çalışın
  • Geçmiş dönem yaşantılarının bu hisse etkilerini anlamaya gayret edin
  • Kendinizi başkalarıyla kıyaslamaktan uzaklaşın
  • Yalnızca negatif yönlere odaklı kalmayın, pozitiflerin de farkına varın
  • Ötekileri dinlediğiniz kadar kendinize de kulak verin
  • Ne hissettiğinizi kendinize sormaktan çekinmeyin

 

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal