Hiçbir şey yapmak istememek

Bazen “hiçbir şey yapmak istememek” hali gelir hayatımızın ortasına yerleşir. “İçimden hiçbir şey yapmak gelmiyor, canım hiçbir şey istemiyor, halsizim, felç olmuş gibiyim…” dediğimiz zamanlarda isteksizliğimiz o kadar artar ki o döngüde sıkışıp kaldığımızı ve çıkışın çok uzakta olduğunu hissedebiliriz.

Neden “Hiçbir Şey Yapmak İstememek” ?

  • Ümitsiz hissediyor olabilir misin?: İstek felci dönemlerinde önceki iyilik hallerini tamamen unutup bu isteksizlik içinde hep kalacakmış ve hiç çıkamayacakmış, mutluluk ve iyi hissetme çok uzaktaymış gibi düşünüyor olabilirsiniz.Bu durum sizi derin bir motivasyon eksikliğine oradan da ümitsizliğe sürüklüyor olabilir.
  • Çaresizlik de orada mı?: Yaşadığınız durumdan kendi gayretinizle kurtulamayacağınızı, dış faktörlere bağlı olarak bu hissi yaşadığınızı ve kendinizin buna çare olamayacağını hissediyor olabilirsiniz. “Elimden bir şey gelmiyor, yapamıyorum, artık yapabileceğimi de düşünmüyorum!” cümlelerini sıkça kendinize söylüyor olabilirsiniz.
  • Kendine karşı acımasız eleştiriler yapıyor musun?: Hiçbir şey yapmak istememe durumu beraberinde ertelemeleri getirir. Ertelemeler arttıkça kendinizle içsel olarak kötü konuşmaya başlamanız muhtemeldir. Tembel, becerisiz, disiplinsiz ve başarısız etiketleri yakanızdaki yerini almıştır ve böylece kendinizden beklentiniz azalabilir ve kendilik algınız negatif bir alanda ilerlemeye başlar. 
  • Her alanda başarısız olacağını düşünüyor musun?: Girişimde bulunmaktan kaçınmak başarısızlık hissini pekiştirir. Başarısız olma durumunu bir yenilgi  ve hayatınızın her alanında yaşayacağınızı bir durum olarak düşünüyor bu sebeple bir şey yapma isteğinden vazgeçiyor olabilirsiniz.
  • Her şeyin en iyisini yapmaya çalışıyor musun?: Her alanda en iyiyi yapma isteği ve başarısız olmaktan korkma hali performans kaygısına yol açabilir. Bir işi sürdürme ve her defasında daha da iyisini yapma beklentisi bir şeyi kötü yapmaktansa hiç yapmak istememenize yol açabilir.

İstememek döngüsü kırılabilir mi?

Hiçbir şey yapmak istememe her insan canlısının zaman zaman yaşayabileceği bir durumdur. Bu durumun sıklığı, devam etme süresi ve yaşamınızı ne kadar etkilediği bunun bir sorun olup olmadığını belirler.

Hiçbir şey yapmak istememe konusunda bir şey yapmak istiyorsanız en doğru adım uzman yardımı almak olacaktır. Konuyu nedenleriyle birlikte derinlemesine anlamak ve problemlerin üstesinden gelmek için bir terapistle görüşerek “hiç bir şey yapmama” döngüsünü kırabilirsiniz.

Hayatınıza dair uzun zamandır yaşadığınız duraklama dönemini sonlandırmanız mümkün. 

Klinik Psikolog Sena Soysal

İstanbul Ataşehir Psikolog

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal