kaygılarımız ve korkularımız

Kaygılarımız ve korkularımız gündelik yaşamda çok sık karıştırılan iki kavram olarak kullanılmaktadır. Peki bu anksiyete ve korku hisleri aynı duygular mıdır?

Korku, tehlikeyle karşı karşıya kalma durumunda hissedilen  duygudur. Tehlikenin varlığı gerçek olabilir ya da kişi uyaranı bir korku nesnesi olarak algılıyor olabilir. Tehlike ile karşılaşma durumunda amigdala devreye girer ve savaş ya da kaç mekanizması çalışmaya başlar. Amigdala devreye girdiğinde kişi tüm gücüyle ya mücadele edecek  ya da tehlikeden uzaklaşarak kaçmayı seçecektir. Korku duygusu zihinsel olduğu kadar bedensel etki ve değişimlere de sebep olur. Kalp atış, nefes alış veriş hızı, vücut sıcaklığı, göz bebeklerinde büyüme gibi değişimler fiziksel değişimlerdir. Aslında korku psikolojisi diye bilinen şey tam da beden ve zihnin kendi içinde yaşadığı çatışmalardan ibarettir. Koru ile başbaşa kalan kişi tümüyle tehlikeye odaklanır ve mantığın yerini kontrolsüzlük ve dürtüsellik alır. Kişi bir an önce korkudan kurtulmak ister.

Kaygı (anksiyete), genellikle geleceğe yönelik yaşanan bir duygudur olarak bilinir. Kaygı hissinin kaynağı kesin olmayabilir. Bireyler  kaygı nedir tanımlamakta güçlük yaşayabilirler. Kaygıya dair hisler ve deneyimler farklılık gösterdiğinden bunun bir kaygı bozukluğu olup olmadığı yalnızca uzmanların belirleyebileceği bir durumdur.

Kaygı (anksiyete) belirtileri mide bulantısı, baş dönmesi, nefes darlığı gibi anlık fizyolojik değişimler ya da uyku, iştahta bozulmalar, uzun süreli fiziksel yorgunluk gibi uzun soluklu rahatsızlıklar olarak da ortaya çıkabilir.

Kaygılarımız ve korkularımız her zaman olumsuz duygular mıdır?

Kaygı ve korku kulağa negatif bir algı bırakır. Ancak işlevsel olup hayatımızda motivatör olarak kullanılabildiklerini de unutmamak gerek. Kaygılar ve korkuların işlevselliği duygusal kontrolle mümkündür. Odaklanma ve motivasyon konularında stresi kontrol etmede olumlu etkileri olduğu araştırmalarca ıspatlanmıştır.

Kaygı ve korku hisleri yaşamınıza engel oluyor, hayatınızı zorlaştırıyor, birer sorun haline geliyorsa profesyonel destek almanız gerekmektedir.

Uzman desteği ile duygu düzenlemesi üzerine çalışarak hislerinizin farkına varmanız mümkün. Duygularınızın köklerini keşfetmek kaygı bozukluğu, korku psikolojisi konularını terapi odasında bir uzman yardımıyla anlamlandırmak; kaygı ve korkular ile ilgili işlevselliğinizi artıracak.

Son olarak sürekli olumlu duyguları hissetme beklentisinin endişe ve korku duygularına karşı aşırı hassasiyet ve güçsüzlük hissi yarattığını hatırlatmakta fayda var. Kaygı ve korku da size ait duygular; onları itmek, uzaklaştırmak yerine hissetmeye izin vermek üzerinizdeki etkilerini değiştirmede etkili olacaktır.

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal