Size nasıl yardımcı olabilirim?
  • Çalışma Saatleri : 09:00 - 21:00

Korona Virüsü ve Sosyal İzolasyon

korona sosyal izolasyon

Gündemden düşmeyen korona virüs ile ilgili yeni gelişmeler olmaya devam ediyor. Bu gelişmelerin başında okulların ve kimi iş yerlerinin kapatılması durumu geliyor. Burada bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri; bu durumun bir tatil dönemi değil tedbir hali olduğu gerçeğidir. Türkiye’deki hastalık seyrinin İtalya ile benzerliği pek çok yönden dikkat çekiyor. Önümüzde yaşanmış bir örnek varken, aynı hataları yapmamakta fayda var. Peki alınacak önlemlerin başında ne geliyor?

Korona’da Sosyal İzolasyon – Sosyal Mesafelenme

Zorunlu haller dışında dışarıya çıkmamak ve etraftakilerle temas etmemekle başlayan bir durum olarak tanımlamak mümkündür. Korona virüs sadece sahip olanların etkilendiği bir hastalık olmadığından, bulaşıcılık riskinin yüksekliği sebebiyle temastan uzak durmayı gerektirir. Aksi halde hastalık sizde belirtilerini göstermiyor olsa dahi bir taşıyıcı rolüyle sizin hastalığı bir başkasına aktarmanız maalesef mümkün.

Her şeyi kontrol etmemizin mümkün olmadığı gerçeğiyle acımasız bir yüzleşme yaşadığımız şu süreçte hala dikkat edebildiğimiz ve özen gösterebileceğimiz şeyler var.
Belirsizlikle mücadelenin tam ortasında olduğumuz bugünlerde bir de üstüne tek başınalığımızla yan yana durmak zorundalığı eklendi ki her şey daha da mücadele gerektiren bir hal aldı. Kendimizle geçirdiğimiz bu zamanda neler yapabileceğimize birlikte bakalım. Belki de zorluklarla dolu bir dönemden yeni filizler yeşerecek..

İzolasyon Döneminde Neler Yapılabilir?

  • Evde kalmak yoğun çalışan kişiler için çoğu zaman gerçekleşmesi zor bir hayalken şimdi bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Ayaklarımızı uzatıp dinlenebileceğimiz, kendimize dönebileceğimiz bir süreç bizimle…
  • Bir düşünelim; uzun süredir ertelediğimiz neler var? Bunları yeniden düzenlemek mümkün mü?
  • Okumak istediğimiz kitaplar, izlemek istediğimiz filmler listelerine bakmak için doğru zaman geldi.
  • Kaygı düzeyindeki yükselmeler sürecin doğal bir parçası. Ancak endişenin bağışıklığa bir faydası olmadığını hatırlamak gerek. Süreçte kaygı ile mücadele için yeni nefes egzersizleri, meditatif çalışmalar öğrenmek işlevsel olacaktır.
  • Evde yapabileceğiniz egzersizlerle kendinizi güçlendirmeyi ihmal etmeyin!
  • Resim veya boyama yapmak zihninizi kısa vadede de olsa olan bitenden uzaklaştırabilir.
  • Müzik ve dansla yeni bir dostluk için adım atmaya var mısınız?
  • Hislerimizi aktarabileceğimiz bir alana her zaman ihtiyacımız var. Yazı yazmak bunlardan biri olabilir mi?
  • Sevdiklerimizle buluşmanın tek yolu yan yanalıktan geçmiyor. Teknolojiden faydalanma zamanı! Görüntülü konuşmak onlarla iletişimde olmanın en kolay yolu.

Kısacası kendimizi yenilediğimizi hissettiğimiz kaynakların değiştiği bir dönemin içindeyiz, kendimizi dengeleyecek, kendimizi virüsle değil de içeriden hasta etmeyecek bir tutuma ihtiyacımız var. Bu tutumun içerisini kişisel farklılıklarımıza göre kendimiz dolduracağız.  Zeminimize ihtiyaçlarımızı koyup yolumuza devam edeceğiz.

Senin neye ihtiyacın var?

Korona ve kitlesek panik yazısı için: https://www.senasoysal.com/blog/koronacorona-virusu-ve-kitlesel-panik/

Uzman Klinik Psikolog Sena Soysal

İstanbul Ataşehir Psikolog 

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal