Size nasıl yardımcı olabilirim?
  • Çalışma Saatleri : 09:00 - 21:00

Mutsuz İlişki Tekrarı – Aynı Hatayı Neden Tekrar Yaparız?

ilişki

İlişki ile ilgili en sık duyduğumuz şeylerden biri “Kötü olacağını biliyorum ama yine de yapıyorum.” cümlesidir. Bireyler ya aynı ilişki içinde ya da farklı ilişkilerde aynı ya da benzer örüntüleri tekrarlama eğilimindedirler. Bunu değiştirmeyi çok isterler ancak yapmak o kadar da kolay değildir. Kolay olmamakla birlikte imkansız olmadığını da bilmekte fayda var.

İlişkilerle ilgili bilmemiz gereken önemli bir nokta vardır. O da eşleşmelerin tesadüf olmadığıdır. Hayatımızdaki tüm insanları çeşitli sebeplerle seçer ve hayatımızda tutmaya devam ederiz. Bunun sebebi her zaman bilinç düzeyinde bulunamayabilir. İlişkilerimizde hep benzer kişilerle olmamız tesadüf değildir!

Geçmişte Yaptığım Hataları Neden Tekrar Yapıyorum?

Çok sevdiğim bir yazar olan Richo bunu şöyle açıklar “Tekrarlamak bazı şeylerin üstesinden gelmemizi sağlar. Acıklı bir kişisel deneyimi tekrarlamak, yarattığı sıkıntının azalmasına yardım eder ve böylece içimizde birlikte yaşayabileceğimiz bir olgu olarak durmasını sağlar. ”

Aslında tekrarlayarak yaşadığımız şeyi daha iyi anlamayı umuyoruz. Bir önceki seferden bize kalan soru işaretlerini yok etmek istiyoruz. Her defasında benzer ilişki ve iletişimler kurmamızın amacı daha önce yapamadığımıza ya da yanlış yaptıklarımıza yönelik farkındalığımızı artırmak. Aynı zamanda kendimizi zayıf, pasif hissettiğimiz durumlardan güçlü bir birey olmaya geçişi deneyimlemeye çabalıyoruz ve böylece geçmişimizdeki kötü anıları onardığımızı düşünüyoruz.

Aynı Hatayı Yapmaktan Nasıl Kurtulacağım?

Zaman zaman kendimize fazlaca yükleniriz. Hayatımızdaki her şeye ve herkese zaman tanırken bu zamanı kendimiz için ayırmayı unutabiliriz. Hatırlamak gerekir ki kişisel örüntülerimiz kısa zamanda oluşmuyor ve bu örüntüleri kısa zamanda değiştirmek de mümkün olmuyor. Yukarıdaki soruları kendinize sormaya başladıysanız farkındalık sizinle birlikte demektir. Neden mutsuz ilişkiler kuruyorum, bu mutsuz ilişkilerde neden kalıyorum sorularının cevaplarını kendi başınıza bulmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Bu süreçte yalnız olmak zorunda değilsiniz. Alanında uzman bir terapist ile birlikte geçireceğiniz bir bireysel terapi süreci ilişkilerinizdeki tekrarlayan yıkıcılığı daha iyi anlamanıza olanak sağlayacaktır.

Bireysel Terapi süreci ile ilgili ayrıntılı bilgi için : https://www.senasoysal.com/bireysel-terapi-istanbul/

Unutmayın vereceğiniz bir karar hayatınızla ilgili çözemediğiniz düğümlerden kurtulmanızda hayal edemeyeceğiniz kadar yardımcı olabilir…

Uzman Psikolog Sena Soysal

İstanbul Ataşehir Psikolog

 

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal