Size nasıl yardımcı olabilirim?
  • Çalışma Saatleri : 09:00 - 21:00

Obsesyon – Takıntı Hastalığı

Düşüncelerin krallığı, yönetilen bir zihin, kontrolü sizde olmayan bir yaşam… Çok fazla düşünmek, düşünmekten yorulmak, benzer konuların ve bu konuların yarattığı endişe ve olumsuz duyguların içinde sıkışıp kalmak ve bu döngünün sıralı tekrarı… Tanıdık geliyor mu? Obsesyon ya da takıntı olarak adlandırılan döngüden söz ediyoruz. Sonu gelmeyen endişeler, o endişeden kurtulmak için tekrarlanan davranışlar ve tüm bunların defalarca tekrarlanması.

Düşünceler Zihnimizi Meşgul Eder

Düşüncelerden uzaklaşmaya çalıştıkça onların bizi içine çektiğini hissederiz. Biz onları yok saymaya çalıştıkça düşüncelerimiz peşimizi bırakmaz ve takıntı halini alırlar. Zaman zaman hepimiz kendimizi tekrarlayan düşünceler içinde bulabiliriz ancak bu bizim obsesyon- takıntı hastalığımız olduğunu göstermez. Takıntılı düşünceler hayatı zorlaştırmaya, sekteye uğratmaya başladığında bu bir hastalık haline gelir. Düşüncelerin akla gelme sıklığı ile yarattığı endişe ve stres doğru orantılıdır.

Obsesyonlar ile fazlaca karşı karşıya kalan bireylerin dış uyaranlara fazlaca açık olduğu gözlemlenmektedir. Dışarıdan gelen her düşünce, duygu ve davranış içeride bir kaygıya dönüşüp kişiyi uyarabilmekte gündelik yaşamını kaygıdan yapılmış bir hapishaneye çevirebilmektedir.

Bazen bu düşünceler  bizi öyle çok yorar ki “yokmuş” gibi davranmayı seçmek isteriz. Ancak bu hisleri bastırmaya çalışmaktan başka bir yere varmayacaktır. Düşünceleri yok saymaktansa onların kaynağını anlamaya, gerçek endişelerin köklerini keşfetmeye çalışmak yaşamdaki özgürlüğü kazanmanın ana yoludur.

Takıntıların Gündelik Yaşama Etkileri

  • Günlük yaşamı sekteye uğratmak
  • Sürekli kontrolde kalmaya çalışmak ve hayatı sınırlı yaşamak
  • Stres ve kaygı ile devamlı burun buruna kalmak
  • Takıntılar ile karşılaşmamak için sürekli ertelemek ve erteleme davranışının alışkanlık haline gelmesi

Takıntılardan Kurtulmak İçin

  • Düşüncelerinizi yok saymaktan vazgeçin!
  • Onları anlamaya çalışın!
  • Nerede, ne zaman, nasıl ortaya çıktıklarına dikkat edin!
  • Hayatınızın tümü olmalarına izin vermek yerine, onları hayatınızın bir parçası olarak görmeyi deneyin!
  • Aile geçmişinizde böyle bir durum olup olmadığını araştırın!
  • Düşüncelerin size ait olup olmadığını kontrol edin!
  • Tek başınıza olmadığınızı hatırlayın! Profesyonel bir destek almakta fayda var!

Obsesif düşüncelerimizin hayatımızı zorlaştırdığı bir gerçek. Ancak bunlarla mücadele etmenin de bir yolu var. Düşünceler sizin hayatınız değil, hayatınızın birer parçası… 

Obsesif- kompulsif bozukluk ile ilgili ayrıntılı bilgi için https://www.senasoysal.com/obsesif-kompulsif-bozukluk/

Uzman Klinik Psikolog Sena Soysal

İstanbul Ataşehir Psikolog

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal