panik bozukluk

Panik Atak ve Panik Bozukluk Aynı Durumlar mıdır?

Genellikle birbiriyle karıştırılan kavramlardır. Panik atak bir kez yaşanabilirken panik bozukluk tekrar eden panik ataklar, davranışta ciddi değişiklikler veya tekrar atak geçirme düşüncesinin yarattığı sürekli kaygı hali ile tanımlanmaktadır.

Panik Bozukluk Semptomları Nelerdir?

  • Beklenmeyen, sık ve yoğun panik ataklar

  • Tekrar atak yaşama kaygısı

  • Önceki atakların yaşandığı yer ve durumlardan kaçınma isteği

Gündelik Yaşam

Burada kişiler tekrar atak geçirme düşüncesinden dolayı yoğun kaygı ve gerginlik hissedebilir, kendini ataklardan korumak için ise tetikleyici durum ve yerlerden kaçınabilir. Bu kaçınma bireylerin fobik tutum geliştirmesine yol açabilir. Agorafobi, panik atakların bir gelişebilen en yaygın komplikasyonu olarak bilinmektedir.

Panik bozukluğun bireysel dinamikler, gündelik yaşamda stresli durumlar; boşanma, sınav, evlilik, iş kaybı ile ortaya çıkabildiği bilinmektedir. Bozukluğun semptom tedavisi kadar bu nedenlerin üzerinde çalışıyor olmak da önemlidir.

Panik bozukluk kaygı bozuklukları ile de paralellik gösterebilir. Ayrıntılı bilgi için; https://www.senasoysal.com/wp-admin/post.php?post=6346&action=edit

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal

Comments are closed.