Size nasıl yardımcı olabilirim?
  • Çalışma Saatleri : 09:00 - 21:00

Psikolog Seçimi – Doğru Psikolog Nasıl Seçilir?

Psikolog seçimi yaparken nelere dikkat etmelisiniz? Terapi süreci başladıktan sonra önemli noktalar neler? Hangi unsurlar doğru terapisti seçtiğinizin kanıtı olacak? Tüm bu soruların cevaplarını birlikte bulmaya çalışalım.

Ruh sağlığı alanı oldukça suistimale açık bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Uzmanlaşmamış kişilerin kendini uzman gibi göstermesinden tutun da alan dışı mesleklerin alanda çalışmasına kadar etik dışı bir yelpaze oluşabiliyor. Peki tüm bu karmaşanın içinde size en uygun psikoloğu – terapisti nasıl bulacaksınız? Herkesin bir fikrinin olduğu bu konuda nesnel bir yaklaşımla kendiniz için en doğru seçimi yapabilmeniz dileğiyle…

En İyi Psikolog Seçimi

  • Terapi desteğini alacağınız kişinin uzman olması gerekir. Hangi üniversiteden, hangi bölümden mezun olmuş ve ünvanı ne?
  • Aldığı terapi eğitimleri var mı? Yalnızca bölümü bitirmiş bir kişinin terapi koltuğunda oturması gerekli yetkinlikte olmayacaktır.
  • Uzmanlık alanları neler? Sizin ihtiyacınız olan alanda uzman mı? Çocuk, ergen, yetişkin, çift terapileri ve cinsel terapi alanlarından hangisi ya da hangilerinde uzmanlaşmış?
  • Terapistiniz ekonomik durumunuza uygun mu? Terapi uzun bir süreçtir ve devamlılıkta ekonomik şartları unutmamak gerekir.
  • Terapi telefonda başlar. Terapist ile ilk iletişiminiz size nasıl hissettirdi?
  • Bilgi almak üzere aradığınızda terapi süreci ile ilgili net bir bilgilendirme aldınız mı?

Terapisti Seçtikten Sonra

  • Süreç başında konuştuğunuz kurallara uyuluyor mu? Terapinin süresi, sıklığı, seans ücreti, iptal ve değişiklik durumları vs…
  • Terapistinizle aranızda bir güven bağı olduğunu hissediyor musunuz?
  • Seanslarda terapistiniz dikkatinin sizde olduğunu hissediyor musunuz?
  • Terapistiniz sizi yönlendiriyor mu? Terapi bir yönlendirme alanı değildir. Terapistiniz sizi sorularıyla düşündürmeli, siz kendi yolunuzu bulmalısınız. Öneride bulunan terapist sizin kendi kararlarınızı vermenizi engelleyecek, sürecinizi yönlendirecektir.
  • Terapistinizle aynı hızda mı ilerliyorsunuz? Uzman bir psikolog danışanına alan tanıması gerektiğinin farkındadır. Hazır olduğu zaman, istediği kadar paylaşım yapma özgürlüğü olduğunu bilir ve danışanını kendi hızından öteye geçirmeye çalışmaz.
  • Terapide sizi rahatsız eden durumları terapistinizle rahatça konuşabiliyor musunuz?
  • Seans odasında kendinizi rahat, özgür ve kabul edilmiş hissediyor musunuz?
  • Psikoloğunuz size verdiği gizlilik sözünü tutuyor mu?
  • Anlaşıldığınızı hissediyor musunuz?

Tüm bu soruların cevabını kendi içinizde düşündüğünüzde tek bir yanıt dışında tümü evet ise kendiniz için en doğru terapisti seçmişsiniz demektir.

Terapi Süreci

Psikoterapi, uygun zamanda, şartlarda, kişilerle ve sınırları belli şekilde ilerlerse işe yarayabilir ve işlevselliğini sürdürebilir. Bir psikolog ile görüşmeden önce ve görüşmeye başladıktan sonra dikkat etmeniz gereken noktaları sıralamaya çalıştık. Süreçte değişim gösteren unsurlar olursa bunları terapistinizle konuşmanız gerektiğini hatırlamalısınız. Unutmayın, bu sizin süreciniz ve kendi sürecinize yabancılaşırsanız terapinin işlevsel olması mümkün değildir. Kendinizi güvende hissetmelisiniz.

Terapi sorunların çözümlenmeye çalıştığı, kişisel farkındalığın artmasını amaçlayan, kişinin kendini ve çevresindekileri daha iyi anlamasını hedefleyen bir süreçtir. Uzman Psikolog- Psikoterapist Sena Soysal İstanbul Anadolu Yakası Ataşehir’de, Avrupa Yakası Nişantaşı’nda psikolojik danışmanlık ve psikoterapi hizmeti vermekte ve danışanların yolculuğuna eşlik etmektedir.

Randevu ve iletişim için : https://www.senasoysal.com/iletisim/

 

 

 

 

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal