seks

Seks her ne kadar birlikte yapılıyor olsa da özünde bireysel bir deneyimdir. Bireyden bireye farklılık gösteren bu deneyim haliyle cinsiyetler arası da bir farka sahiptir. Farklılıklar cinselliği besleyebilir yahut zorlaştırabilir. Bireylerin birbiriyle olan paylaşımları seksteki farklılıkların çifti olumlu mu olumsuz mu etkileyeceğini belirler. Cinselliği yalnızca bir ihtiyaç olarak değil bir paylaşım alanı olarak görmek farklılıklarla olan ilişkinizi değiştirecek..

Seks- Kadın Olmak – Erkek Olmak

  • Kadınlar cinsellikle ilgili çekimser kalmayı ve isteklerini kendilerine saklamayı tercih edebilirler. Erkekler ise sekste en iyi olduklarını ve bu sebeple karşıdakini memnun etmek zorunda olduklarını düşünebilirler.
  • Kadın erkeğin erkek de kadının bedenini çok iyi tanımıyor olabilir. Erkekler uyarım için daha az zamana ihtiyaç duyarken kadınlar için bu süreç daha uzun olabilir. Bu durum kadının erkeği aceleci bulması, erkeğin kadını isteksiz olarak değerlendirmesi ile sonuçlanabilir.
  • Seksin yolu dokunmaktan geçer. Ülke olarak kadın yetiştirirken cinselliğin hayatın bir parçası olduğu gerçeğini bir kenara bırakma eğilimi gösteriyoruz. Kadın kendi bedeninden uzakta bir ergenlik geçiriyor ve yetişkinlikte kendi bedenine ya da partnerinin bedenine dokunmada zorluk yaşayabiliyor. Erkek kadının bu durumunu farketmeden üstüne gidebiliyor ve sekste uyum problemi yaşanabiliyor.
  • Her iki cins için de cinsel deneyimi bir önceki ilişkiyle karşılaştırıyor olmak yeni birlikteliğin önünde bir engel olacaktır. Geçmişteki duygusal ya da bedensel tecrübelerimizi bugünde olduğu gibi yaşamayı beklemek hayal kırıklığı yaratır.
  • Araştırmalara göre kadınların seksteki estetik kaygılarının erkeklerden, erkeklerin de performans kaygılarının kadınlardan daha yüksek olduğu bilinmektedir. Birinin kendi bedeni veya ötekinin bedeniyle, diğerinin de ötekine zevk verme ile meşgul olma hali seksi spontan olmaktan alıkoyacaktır.
  • Orgazm- boşalma; kadın ve erkek için farklı işleyişlere sahiptir. Erkeğin zamanlaması ile kadınınki birbirinden farklı olabilir.
  • Orgazmın cinsellik için mutlak bir sonuç olmadığını hatırlamak hem kadınlar hem de erkekler için rahatlatıcı olacaktır. Seksten aldığınız keyfin tem temsilcisi orgazm değildir. Hislerinizin farkında olabilmek için sonuç değil süreç odaklı olmalısınız.

Cinsellik biriciktir ve özgündür. Kalıplara sığmak, herhangi bir kalıpta kalmak zorunda değildir. Seks deneyimledikçe gelişir. Bireyler birbirini ilişkilendikçe keşfeder ve tanır. Kadın ve erkek olarak birbirimizi farklılıklarımızı anlayarak sevmek tek birleşme yolu…

Cinsellikle ilgili yaşanan problemler içinde çıkılmaz bir hal aldığında cinsel terapi desteği almak çözümsellik yolunda önemli bir adım olacaktır. https://www.senasoysal.com/cinsel-terapi-nedir/

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal