Sevgi-dili

Romantik ilişkilerin seans odasına yansımasında en sık duyduğum cümleler arasında “Beni anlamıyor, sanki aynı dili konuşmuyoruz, sevgisini belli etmiyor” cümleleri üst sıralarda yer alıyor. Buradan yola çıkarak sevgi dilimiz ve sevgiyi gösterme biçimlerimiz üzerine biraz konuşalım istedim.

Nedir bu sevgi dili?

Sevgiyi ifade etme ve deneyimleme biçimimize sevgi dili diyoruz. Sevme biçimlerimiz nasıl birbirinden farklıysa sevgiyi gösterme biçimlerimiz de farklı. Kimi zaman bunu unutmak partnerle kurulan ilişki için kırılma noktalarının yaşanmasına yol açabiliyor. Bu kırılmaların daha az yaralayıcı olabilmesi için sevgi ifadelerinin farklı yansımalarına hep birlikte bakalım…

Bu yazıda sevgi dillerini Amerikalı yazar Gary Chapman’ın 5 Sevgi Dili kitabına göre ele alacağız.

Yazı boyunca kendi dilini ve partnerinin dilini fark etmeye çalışabilirsin. Görmekte ya da göstermekte eksik olduğun yerler olup olmadığına bir bak…

5 Sevgi Dili

  • Sözel ifade/ Onaylayıcı sözler: Sevgi ve takdir sözlerinin kullanıldığı dildir. Burada kişi partnerini övmekten kaçınmaz. Duyguların aktarılması için en açık iletişim yolu olarak görülebilir. Sözel ifadenin olduğu yerde kişiler varsayımlara daha az yönelir.  Böylelikle ilişki daha çok gerçeklik üzerine kurulabilir.
  • Zaman Ayırma / Kaliteli vakit geçirme: Birlikteliklerde yalnızca fiziksel yan yanalık hali yetersizdir. Parterlerle geçirlecek nitelikli vakitler, birlikte zaman geçirmenin önemsenmesi bu dilin temelini oluşturur. Bununla birlikte paylaşım kişileri yakınlaştıracağından fiziksel yan yanalık duygusal yan yanalıkla birleşir ve geçirilen zaman kaliteli hale gelir. Kişilerin duygu, düşüncelerini anlama ve önemsemesi ile temellenir.
  • Hediye Verme: İlişkide sürprizler, jestler, hediyeler partnerlerin birbirini iyi tanıması ile daha da keyifli hale gelebilir. Çabalı eylemlerdir. Önemseme halinin somut göstergesi olarak tasvir edilebilirler. Ancak bu hediye ve sürprizler maddi olmak zorunda değildir. Duygusal bir karşılığı olduğu bilinen hediyelerin ilişkilerdeki besleyiciliği çok daha yüksektir.
  • Hizmet Etme: Partnerin ihtiyacını karşılamak, ona yardımcı olmak, hayatı onun için kolaylaştırmaya çalışmak bu dilin ifade biçimleridir. İlişkide karşıdakini daima iyi hissettirmeye çalışmak ve onun için bir şeyler yapma isteği baskındır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır; hizmet ve yardım dilinin yoğun ifadesi kişiyi köleleştirebilir! Bu durumda da ilişkinin dengesi büyük oranda sarsılmış olur.
  • Fiziksel Temas: Sarılma, öpüşme, el ele tutuşma, cinsel paylaşımlar bu dilin yansımalarıdır. Özellikle bedensel temasın olmadığı bir ilişkide masanın ayaklarından biri eksik demektir. Fiziksel temas duygu bağını perçinleyen önemli bir paylaşımdır.

Her ilişkinin içinde bu dillerin kullanımı birbirinden farklıdır. Bu sebeple ilişkiler arası karşılaştırma yapmak doğru olmayacaktır.

Kendi ilişkilerinde kullandığın sevgi dilleri neler?

Partnerinin en sık kullandığı diller neler?

İlişkinde ihtiyaç duyduğun sevgi dilleri neler?

Son olarak, bu sorular ilişkiye dair eksik kalan ve anlaşılmayan yerlerin altını çizmeye yardımcı olmak için soruldu. Yanıtlarının rehberliğinde neler değişeceğini fark edebilmek dileğiyle…

Klinik Psikolog Sena Soysal

İstanbul Ataşehir Psikolog

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.