sevmek üzerine

Duyguların karşılığı hepimizde başka… Sevmek de o duygulardan biri. Erich Fromm’a göre sevgiyi inşa etmek için emek vermemiz gerekir. Gelin bu kıymetli duyguya daha yakından bakalım.

  • Her insanın sevme biçimi kendine hastır.
  • Sevgi öğrenilebilen bir duygudur.
  • Deneyimlerle birlikte değişebilen, inşa edilebilen bir eylemdir.

Sevmekten vazgeçmek mümkün müdür?

Cevabı vererek başlayalım. Evet mümkündür. Ancak bunun nasıl olduğu bize sevmek ile ilgili kavrayışımızı yansıtacak cevapları içinde taşır.

Sevmeyi yalnızca kendinize bağlı bir his olarak deneyimliyorsanız bu kararı kendinize, kendi duygularınıza bağlı olarak verebilirsiniz. Sağlıklı bir bırakma haliyle duyguların işlemlenmesi için kendi zemininizi kendinize göre oluşturmuş olursunuz.

Bir de bunun sevmenin sevilmek ile ilintilendiği boyutu var. Sevmeyi yalnızca sevilmeye bağlıyorsanız sevilmek üzere çabalayıp karşılık alamadığınızda sevmeyi de bırakma eğiliminde olabilirsiniz.

Sevilebilir olmak bunu hakketmekten geçiyorsa sevmek ile kurduğunuz tek bağ bu olacaktır. Söyleneni doğru yapmak, herkes için iyi olmak, herkesle iyi anlaşmak. sorumluluk almak… Ve bunun karşılığında da kendi sevginize layık birini arayacaksınız. İtiraz etmeyen, iyi hissettiren, sizin yerinize bir şeyleri yapıyor olan, sözünüzü dinleyen birini…

Bunların hiçbirinin sevgi ile ilgisi yok!

Evet, bunlar sevmek ile ilgili değildir. Sevgi ilişki kurabilmeyi, temasta kalabilmeyi, paylaşımı önceliklendirir. Niteliklerin çokluğuna ve birinin hoşuna gidebilirliğine bağlı değildir.

Sevgi gidip alabileceğimiz değil, kendi inşa edebileceğimiz bir duygudur. Sevilmek karşılığında sevmek için uğraşmak değil yalnızca kendi sevgimizi hissediyor olmak bize mutluluk getirecek.

“Sevmek sıra dışı ya da kahramanca şeyler yapmak değil, sıradan şeyleri hassasiyetle yapmaktır.” Farid Farjad

Kendi sevgini bir ötekine bağımlı olmaksızın yaşayabiliyor, onu kuvvetlendirmek için emek, zaman veriyor, sahip olmayı değil hissetmeyi önceliklendirebiliyorsan gerçekten özgürce sevebiliyorsun demektir.

Odak noktan “sen” olduğunda kendini tanıyacak, sevme ve mutluluk biçimlerini keşfedebileceksin. Mercek “o” üzerinde kaldığında sen nasıl var olacağını nereden bileceksin?

Klinik Psikolog Sena Soysal

İstanbul Ataşehir Psikolog

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal