zihin

Sağlıklı bir zihin, sağlıklı bir ruh, sağlıklı bir beden… Hayatımız boyunca bir arada yaşayan üç bileşenimizdir zihin, beden ve ruh. Biriyle ilgili bir değişimden ötekinin etkilenmemesi olası değildir. Çoğu zaman yaşadıklarımızı anlamlandırırken zihnimizdeki durumun sadece orada kaldığını düşünür, yaşadığımız fiziksel etkilerin zihnimizdekilerle olan bağlantısını ilişkilendiremeyebiliriz. Örneğin çok stresli bir dönemden geçerken birden başlayan boyun ağrılarımızı uzun süre aynı pozisyonda oturmaya bağlayıp yaşadığımız yoğun stersin yarattığı etki olma ihtimalini gözden kaçırabiliriz.

Oysa ki ömrümüz boyunca birlikte hareket eden bu üçlü birbirini çok yakından hisseder ve birbirinden oldukça fazla etkilenir.  Üçüne iyi bakarak sürdürdüğümüz bir yaşam hem dengeli hem de sağlıklı olacaktır. Sağlıklı zihin, sağlıklı ruh ve sağlıklı bedenin nasıl mümkün olduğuna birlikte bakalım.

Sağlıklı Zihin

Sağlıklı bir zihin kalıplardan ve kalıplaşmış olmaktan uzaktır. Yeniliklere karşı direnmez; yeni fikir ve görüşlere açıktır. Köşeli olmaktan çok esnektir. Yeniliklerle bütünleşmeye, araştırmaya, anlamaya, öğrenmeye açıktır ve meraklıdır.

Dinlenmiş, sakin, yaratıcı bir zihin ruh ve beden üzerinde de olumlu etkiye sahip olacaktır…

Sağlıklı Ruh

Kendimizi iyi tanımak. İstek, arzu, tutku ve duygularımızın farkında olmak yaşadıklarımızı anlamlandırmamızı kolaylaştıracak. İç sesinizi dinlemeyi öğrenmek, onun size söylediklerinin hissettirdiklerini fark edebilmek kendinizle olan teması artıracak.

Ruhunuza neyin iyi neyin kötü geldiğini anlayabilmek için ona yakından bakmalısınız…

Sağlıklı Beden

Fiziksel aktivite yapıyor olmak bedenizile iltişimde olmanızı  sağlayacak. Fiziksel olarak sağlıklı olmanın yanı sıra kendinizle olan temasınızı, tek başınıza geçirdiğiniz kaliteli zamanı artıracak bir etkinliktir. Aynı zamanda içsel güç ve öz disiplini de artıracaktır. Bedensel aktiviteyle salgılanan adrenalin, dopamin ve seratonin hormonları salgılanacak ve beynin mutluluk merkezi uyarılacaktır.

İçimizdeki enerjiyi dışarıya aktarmaya ihtiyacımız var ve bunun en iyi yollarından biri de spor yapmak… Bu sporun ne olduğunu bulmak ise tamamen sizin seçiminiz olmalı. Herkesin spor keyfi farklı bir alanda olabilir.

Kendini fark et!

Zinin, beden ve ruh arasındaki dengeyi kurmaya başladığınızda kendinizi daha güvende, rahat hissedeceksiniz. Yaşamınızı zenginleştirmek sizin elinizde. üç koldan da harekete geçebilirsiniz…

Uzman Psikolog Sena Soysal

İstanbul Ataşehir Psikolog

Author: Sena Soysal

Ataşehir Psikolog Sena Soysal; İstanbul anadolu yakasında çalışmalarını sürdüren Klinik Psikolog Sena Soysal, Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle bitirmeye hak kazandı. Klinik Psikoloji yüksek lisans programıyla uzmanlığını tamamladı. Daha fazlası için : Klinik Psikolog Sena Soysal